joi, 21 august 2008

COMUNIUNEA CU INFINITUL

Muzica vizuala a tribului shipibo din Amazonia

de Howard G. Charing

Ascuns in fundalul modelelor geometrice de mare complexitate ale artei tribului shipibo, se afla un concept care atesta omniprezenta unei realitatii magice si care poate provoca in egala masura tezaurul lingvistic al lumii occidentale cit si mintea rationala.


Aceste modele geometrice reprezinta mai mult decit o expresie a unicitatii creatiei, a corespondentei intre lumina si sunet, in care lumina poate lua oricind locul sunetului si invers, a uniunii sau fuziunii lucrurilor percepute ca fiind opuse. Ele devin un dialog continuu, ca un soi de comuniune cu lumea spiritului si cu puterile padurii tropicale. Arta vizionara a tribului shipibo aduce aceasta paradigma in forma fizica. Etnologul Angelika Gebhart-Sayer numeste acest act “muzica vizula”.


Tribul shipibo este unul dintre cele mai mari grupuri etnice din Amazonia peruana. Acestea au fiecare propria lor limba, traditii si cultura. Tribul shipibo numara in jur de 20,000 de oameni, care sint raspinditi in comunitati de-a lungul regiunii fluviale Pucallpa/ Ucayali. Shipibo sint vazuti in Amazonia ca maestri ayahuasca; multi dintre samanii aspiranti din regiune studiaza cu ei pentru a le invata limba, incantatiile si stiinta vindecatoare a plantelor.


Toate picturile textile, broderiile si manufactura artizanala sint transmise din generatie in generatie de catre femei. Fetele din trib sint initiate de mamele si bunicile lor inca de la o virsta frageda in aceasta practica. Tereza Shipiba, care colaboreaza cu noi in organizarea sejururilor amazoniene, spune: “cind eram copil mama mi-a stors in ochi picaturi din sucul fructelor de piripiri (o specie de “Cyperus sp.”), ca sa pot avea viziunea desenelor; acest lucru se face o singura data si efectul dureaza o viata intreaga”.


Complicatele desene shipibo isi au originea in lumea inefabila si nemanifestata a spiritului padurii tropicale. Desenele sint reprezentari ale Sarpelui Cosmic Anaconda, Marea Mama, creatoare a universului, numita Ronin. Pentru tribul shipibo pielea lui Ronin are o vibratie electrica radianta alcatuita din lumina, culoare, sunet si miscare si reprezinta intruchiparea tuturor modelelor si desenelor posibile din trecut, prezent si viitor.


Desenele pictate de indienii shipibo devin canale sau conductori pentru aceste fuziuni vibrationale multisenzoriale de forma, lumina si sunet. Desi in paradigma noastra culturala modelele geometrice sint percepute ca fiind inchise in limita materialului textil sau ceramic, pentru indienii shipibo aceste modele se extind cu mult dincolo de limita materialului in sine, insinuindu-se si imprimind lumea intreaga.


Una dintre provocarile cu care se confrunta mintea occidentala este aceea de a deveni constienta de relatia dintre aceste desene si muzica. Membrii tribului pot “auzi” un cintec sau o incantatie doar uitindu-se la desene sau invers, sa picteze un model urmind linia melodica a unui cintec.


Ca o demonstratie uluitoare a acestui lucru, două indience shipibo au pictat un vas ceremonial foarte mare, numit Mahuetá. Vasul era de aproape cinci picioare in inaltime si avea un diametru de trei. Niciuna dintre ele nu putea sa vada ce picteaza cealaltă, insa fluierau aceeasi melodie. In momentul in care au terminat de pictat, ambele laturi ale extrem de complexului model geometric s-au dovedit a fi identice, iar marginile se potriveau perfect.


Desenele shipibo se fac in mod traditional pe pinza de bumbac nevopsita (bumbac pe care adesea il cultiva singuri) sau pe bumbac vopsit in doua-trei rinduri cu scoarta de mahon, care da o nuanta distinctiva de brun. Pentru a picta, shipibo folosesc fie o bucata ascutita de chonta (bambus) sau un cui de fier, care odata impregnat in sucul fructelor de huito (Genipa Americana) si expus la aer, coloreaza pinza intr-un albastru maroniu spre negru.


Fiecare dintre desenele shipibo este unic, chiar si cele realizate pe bucati mici de pinza. Ele nu pot fi comercializate sau produse in masa. Am intilnit odata la Lima o femeie care a initiat un proiect comunitar finantat de catre guvern si care, printre altele, a creat un punct de vinzare pentru picturile si munca artizanala a tribului shipibo. Ea povestea ca o companie americana prestigioasa (Pier 1 Imports), indragostita de aceste desene, a comandat prin acest proiect douazeci de mii de pinze, toate cu acelasi design. Comanda n-a putut fi onorata niciodata, intrucit indienii shipibo n-au putut intelege ideea de a repeta acelasi desen.


Membrii tribului shipibo considera ca starea noastra de sanatate (care include atit dimensiunea fizica cit si cea psihologica) este dependenta de uniunea echilibrata dintre minte, spirit si corp. Daca vreun dezechilibru apare in oricare dintre acestea, sub forma unei emotii cum ar fi invidia, ura, supararea, acesta va genera un efect negativ asupra sanatatii unei persoane. Shamanul poate restabili echilibrul prin incantarea unui icaros. Acest icaros este generat de modelele geometrice ale armoniei, manifestate prin sunet in corpul persoanei. Samanul transforma in acest fel codul vizual in cod acustic.


Un element cheie al acestui dialog magic cu energiile care imbiba creatia si care se afla adinc incorporate in desenele tribului shipibo, il reprezinta interactiunea cu ayahuasca, pe care o realizeaza moraya , sau samanii shipibo. In starea profunda de transa indusa de ayahuasca, aceasta ii reveleaza samanului tiparul luminos de energie. Filamentele de lumina plutesc catre gura samanaului, unde se metamorfozeaza intr-o incantatie sau un icaro. Icaro devine un canal prin care curg modelele creatiei, impregnind corpul pacientului si aducind armonie sub forma modelelor geometrice. Corpul pacientului este astfel reechilbrat.



Ambitusul vocal al samanului shipibo cind incanteaza un icaro este uluitor, putind trece intr-un singur moment de la falsetul cel mai inalt la sunetul asurzitor al unei masinarii, iar mai apoi se poate transforma intr-un cintec de leagan linistitor.



Personal am trait aceasta experienta ca pe sentimentul ca fiecare celula a corpului meu plutea cufundata intr-o vibratie protectoare; chiar si aerul din jur parea sa vibreze in rezonanta acustica cu icaro-ul maestrului. Samanul stie cind vindecarea devine completa, intrucit aceasta coincide cu momentul in care modelele geometrice se contureaza distinct in corpul pacientului. Este posibil sa fie nevoie si de alte sesiuni care sa completeze vindecarea. In momentul in care modelele geometrice vindecatoare sint perfect reintregite si incorporate, rezultatul lucrarii poarta numele de Arkana. Modelul intern este menit sa fie permanent si sa protejeze spiritul acelei persoane.



Angelika Gebhart-Sayer, profesoara de etnologie, la Universitatea din Marburg noteaza: “In mod esential, terapia shipibo-conibo este o chestiune de aplicare a unui desen vizionar, realizata in conexiune cu restaurarea aurei. Samanul isi vindeca pacientul prin aplicarea unui model vizionar. Din punct de vedere spiritual, fiecare persoana se simte apoi impregnata si saturata cu modele. Samanul isi vindeca pacientul prin aplicarea unui cintec-model, care satureaza corpul pacientului si despre care se crede ca poate alinia energiile distorsionate, de natura fizica si psiho-spirituala, restaurind armonia in sistemele somatic, psihic si spiritual ale pacientului. Modelele sint permanente si ramin cu spiritul persoanei chiar si dupa moarte”.


Felul de a vedea lumea al tribului shipibo s-a conturat departe de structurile noastre lingvistice si de modelele psihologice. In ciuda faptului ca pentru occidentali nu este usor sa patrunda aceasta perspectiva, in profunzimea acestor modele geometrice se afla un limbaj simbolic complex. Cele mai importante forme din desenele shipibo sint patratul, rombul, octogonul si crucea. Simetria modelelor emanate de centru (care e lumea in care traim) constituie o reprezentare a lumilor interioare si exterioare, o harta a cosmosului. Crucea reprezinta constelatia Crucii Sudului, care domina cerul noptii si divide cosmosul in patru cadrane iar intersectia bratelor ei reprezinta centrul universului. Crucea devine astfel simbol cosmic, cel care reprezinta spiritul etern al unei persoane si uniunea dintre principiile masculine si feminine. Crucea devine insasi ciclul vietii si al mortii, cel care ne aminteste de marele act al creatiei universului si nu numai - al umanitatii si al propriilor nostre individualitati.


Modelele curgatoare mai mici, aflate in formele geometrice, constituie puterea radianta a Sarpelui Cosmic, care se rasuceste constant intre aici si acolo, creind universal pe masura ce se misca. Cercurile sint adesea o reprezentare a Sarpelui Cosmic Anaconda; in cercul in sine se afla punctual central al creatiei.


In traditia vestica, de la pitagoreici la Platon precum si pe parcursul Renasterii, muzica a fost folosita pentru a vindeca corpul si a eleva sufletul. De asemenea se credea ca muzica paminteana nu era decit ecoul slab al muzicii sferelor. Aceasta perspectiva a fost impartasita atit de artisti cit si de cei initiati in stiintele exacte pina in momentul aparitiei universului mecanic newtonian.


Joseph Campbell, probabil cel mai important cercetator al mitologiei, sugereaza ca exista un univers al vibratiilor armonioase, cu care inconstientul colectiv uman s-a aflat in permanent contact. Fiintele noastre vibreaza in ritmul cosmosului. Caile stravechi ale tribului shipibo si al altor popoare indigene continua sa reflecte acest ritm primar. Iar felul in care ei percep aceasta trecere a fortelor universale in forma fizica reprezinta cu adevarat comuniunea cu infinitul.


©HGC / iulie 2004

Scurta biografie - Howard G. Charing


Howard G. Charing: a lucrat cu citiva dintre cei mai respectati samani si vindecatori din Anzi, din padurea tropicala amazoniana si Filipine. Impreuna cu Peter Cloudsley organizeaza retrageri in padurea tropicala amazoniana , intr-un centru specializat din rezervatia naturala Mishana. Este deasemenea co-autor al cartii Spiritul Plantelor, publicata si in Romania, la editura Elena Francisc Publishing .


Howard Charing organizeaza in colaborare cu indienii shipibo sejururi in padurea tropicala amazoniana, unde pot fi experimentate calatorii samanice de cunoastere a spiritului plantelor. Daca doriti sa aflati mai multe despre munca sa, puteti scrie la adresa Eagle’s Wing BM BOX 7475 London WC1N 3XX, telephone 01273 882027, sau puteti vizita situl web www.shamanism.co.uk ( in limba engleza) sau www.nierika.ro ( in limba romana ).


Cu incepere din 2006 , Howard G. Charing a fost in România de 7 ori la invitatia noastra ( www.nierika.ro , aurelmocanu@yahoo.comAceastă adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) si a tinut 4 workshopuri de introducere in metodele de vindecare de tip shamanic , unul in Botosani, unul la Arad si doua la Bucuresti .


joi, 7 august 2008

LUMEA DE JOS (The Lower World).

Lumea de Jos, sau mai bine zis Lumile de Jos sunt lumile generate de marea visare a naturii . Aici vom intalni spiritele animalelor, atat ale speciilor ce traiesc acum , cat si ale speciilor disparute . Tot aici vom intalni animalele mitologice de genul vasilisc , inorog , aspida , balauri , zmei etc. Deasemeni aici putem intalni spiritele plantelor , apelor , padurilor , elfii si gnomii , silfii si salamandrele...Tot bestiarul povestilor din copilarie ne asteapta aici , cu intelepciune , veselie , putere, cunoastere.
Aspectul general al Lumii de Jos este de natura voluptuoasa in a fi ceea ce este: padurile sunt paduri maiestuoase, falezele- marete, plajele - perfecte, marile -cristal, deserturile- absolute.
Descrierile celor ce au vizitat aceste taramuri sunt superlative. Nu am sa uit niciodata privirile stralucitoare si emotionate din ochii celor care tocmai au revenit din primele lor calatorii shamanice in Lumea de Jos. Nu am sa uit niciodata emotia reintalnirii mele personale cu aceasta Lume. Departe de a fi un taram josnic, necurat, al pedepsei vesnice pentru pacatele comise de nefericitii damnati ai diverselor doctrine ce propovaduiesc iadul, Lumea de Jos este mai degraba apropiata de un paradis natural, idilic...un loc in care plantele si animalele , toate vietuitoarele , duc o viata apropiata de cea din mitul biblic dinaintea "caderii". E paradisul natural pierdut si regasit.
Lumea de Jos este locul care trebuie vizitat pentru a ne intalni cu Spiritele animalelor noastre ajutatoare.
Accesul in aceasta Lume se face fie coborand printr-un trunchi de copac gol in interior, sau prin radacinile unui copac, sau printr-un put parasit, fie printr-o pestera , fie pe firul unui izvor intrand in pamant in locul din care izvorul iese....Orice deschidere naturala "reala" , despre care stim cu certitudine ca exista in Realitatea Ordinara este buna. Nu este neaparat necesar sa fi fost efectiv in acea pestera / deschidere /copac etc ., ci doar ca ele sa existe cu adevarat in lumea cea de toate zilele.

CALATORIA ŞAMANICA

Calatoria şamanica este de departe cea mai raspandita metoda de lucru pentru obtinerea de informatii, pentru lucrul cu spiritele, pentru vindecare sau propriu zis orice sarcina pe care shamanul o are de indeplinit in cadrul comunitatii.
Pentru a pleca in Calatoria Vizionara, shamanul isi schimba registrul constiintei, trecand la vointa in asa numita Stare Shamanica de Constiinta (SSC-Michel Harner), folosind metodele "tehnologiei sacrului" (vezi Hank Wesselman-"Calatorie in Gradina Sacra") . Aceste metode cel mai adesea constau in folosirea percutiei monotone, repetitive, a tobelor, zuruitoarelor si clopoteilor.
Creativitatea bastinasilor iubitori de natura este nemaipomenita - exista sute de instrumente de percutie diferite , facute din bete, scoarte de copaci, buturugi, tigve, oase, tobe cu apa, tobe cu pietricele, RainStick-uri etc. Aproape orice poate fi folosit ca instrument pentru a schimba starea de constiinta.
Desi instrumentele de percutie domina, totusi nu sunt exclusive: pentru a propulsa sufletul calator al shamanului unele culturi folosesc si vocea (ioik) , gonguri, clopote, boluri cantatoare tibetane, didgeridoo-ul, buciumul ( tulnicul) fiind probabil unul dintre ele deasemeni.
Studiile efectuate asupra parametrilor fiziologici ai shamanilor aflati in transa arata ca deseori ei se afla in asa numita stare theta de activitate a creierului, in care pulsatiile cerebrale dominante sunt pe frecvente cuprinse intre 3 si 6 cicli pe secunda. Aceeasi stare a fost observata si la calugarii budisti adanciti in meditatie, sau la yoghini, sau la maestrii zen, precum si in somnul adanc si reconfortant in care majoritatea oamenilor calatoresc in tara viselor.
Fiecare calatorie shamanica este unica, desi se poate vizita de mai multe ori aceeasi regiune a Taramurilor de Dincolo. De cele mai multe ori shamanul se duce dincolo "cu treaba" ,la cererea comunitatii sau a cuiva bolnav. Rareori se face " turism " in Lumea Cealalta. Dintre destinatiile calatoriilor , enumeram Lumea de Sus , cea de Mijloc , si cea de Jos ,regiuni spirituale multistratificate cu caracteristici distincte care vor fi discutate pe larg in articolele dedicate lor . Scopurile in care shamanul calatoreste "dincolo" pot fi: vindecarea unui bolnav , ajutarea unui suflet recent ajuns acolo si care are dificultati sa se duca intr-un loc mai confortabil (munca Psihopomp), aflarea de informatii necesare tribului - cum ar fi locul unde sa va gasi hrana -vanatul , contracararea actiunilor magice ale dusmanilor , comunicarea cu zeitatile si spiritele naturii pentru a aduce ploaia, de exemplu, si altele.
Desi statistic vorbind foarte multi oameni obisnuiti sunt capabili de a efectua calatorii shamanice pentru scopuri personale - cum ar fi intalnirea cu propriii ghizi spirituali si spirite ajutatoare ,sau propria vindecare, anumite activitati sunt rezervate shamanilor intrucat acestia au "chemarea" din Cealalta Lume, mai precis Ghizii, ajutoarele si Aliatii lor ii asista in sarcinile mai dificile.
Practic, shamanul unei comunitati isi are rostul de a fi intru ajutarea comunitatii sale , iar eficienta - adica rezultatele practice in realitatea obisnuita - este criteriul care il mentine in aceasta pozitie. El sau ea trebuie sa gaseasca obiectele pierdute sau furate ale membrilor comunitatii, trebuie sa fie in stare sa vindece bolile de care sufera oamenii , trebuie sa fie in stare sa contracareze magia neagra a dusmanilor tribului si sa comunice eficient cu spiritele naturii . Activitatea sa este vitala pentru insasi existenta fizica a comunitatii.
Calatoria in Lumea de Dincolo este o calatorie vizionara, sufletul lepadandu-si " haina " ca sa poata explora nestingherit Lumile Spirituale. Sufletul coboara prin radacinile Copacului Sacru sau urca in el pana la cer, sau intra intr-o pestera, sau urca pe un munte sau pe firul unui parau intrand "dincolo" prin izvorul lui , sau intra intr-un vulcan sacru .... portile de intrare dincolo sunt foarte variate.
Multe povesti pentru copii - dintre care amintim celebrele Alice in Tara Minunilor, Jack si Vrejul de fasole, Vrajitorul din Oz - prezinta paralelisme semnificative cu Calatoria Shamanica.
Pe plan international exista la ora actuala numeroase organizatii care predau seminarii de weekend in care participantii sunt invatati sa calatoreasca in Lumea Cealalta pentru a lua legatura cu Ghizii lor spirituali.
In premiera in Romania, avem intentia de a organiza si noi astfel de seminarii. Va invitam sa folositi formularul de contact al paginii noastre pentru a ne comunica interesul Dvs. in aceasta directie.

REALITATEA NON-ORDINARA .

REALITATEA NON-ORDINARA. LUMEA CEALALTA, LUMILE CELELALTE

Vestea buna pentru toti copiii acestei planete (de la varsta de zero ani la cea de 100 de ani) este ca vechile povesti cu care eram adormiti , mici fiind , sunt adevarate . Personajele lor exista , si au existat dintotdeauna, in Realitatea Non-Ordinara , in spatiul vizionar . Iar acesta e la doar o bataie de toba departare. Doar la o bataie de inima departare . Nu doar ca fiecare dintre noi trecem realmente in Lumea Cealalta noapte de noapte cand sufletul isi lasa "haina" in pat , ci , experimentarea starii shamanice de constiinta poate avea loc pentru fiecare dintre noi si fara a intrerupe starea de constienta prin adormire. Aceasta stare atat de speciala de constiinta poate fi atinsa atat de simplu si de rapid incat omiterea sa din repertoriul majoritatii practicilor spirituale "culte" ni se pare cel putin ciudata. Atunci cand cineva experimenteaza in propria constiinta perceptia Realitatii Non-Ordinare , sentimentul este exact ca in cazul unui vis foarte real , foarte viu , foarte semnificativ. A unei realitati virtuale foarte interactive, in care suntem foarte bine integrati.
Unele persoane tind sa perceapa mai mult vizual, dar altele sunt mai degraba "tactile" sau " audio". A percepe in aceste moduri , adica peisaje tactile sau sonore nu este o raritate . Nu e nimic in neregula cu asta . Unele persoane incep prin a avea perceptii fragmentate si amestecate , eventual lipsite de culoare si coeziune , in genul "desene animate" , "benzi desenate ". Cu timpul , perceptia acestor persoane va deveni mai coerenta, mai vie.
Lumea Viselor este locul in care fiecare dintre noi calatorim noapte de noapte pentru a ne reincarca bateriile sufletului. Daca nu am visa, am muri. De cele mai multe ori , trecerea de la constienta de zi la cea de noapte se face prin adormire , fara continuitate . Visele cele mai vii au loc in stare Theta-Delta . Daca insa continuitatea constientei nu este intrerupta , ci ne angajam cu intentie ferma , cu un anumit scop , in a explora Realitatea Non-Ordinara , linistindu-ne mintea si centrandu-ne , cu ochii inchisi , pe sunetul tobei sau al zuruitoarei , cand ritmurile noastre cerebrale ajung in zona Theta vom avea surpriza de a sesiza curand ca perceptia imprejurimilor se schimba. Acest proces este atat de uimitor incat de multe ori mi s-a intamplat ca mintea sa imi reactioneze foarte prompt, scotindu-ma din starea vizionara.
Se pare ca uneori mintii, Ego-ului le e frica sa abandoneze controlul. Cu timpul, aceasta problema "tehnica" se va diminua . Unificarea persoanei, integrarea constienta a laturii logice-mentale-egoice-corpusculare a emisferei cerebrale stangi cu intuitia-sentimentul-sine-unda a emisferei cerebrale drepte cere timp si dedicatie, dar merita ...

STRAMOSII, GHIZII SPIRITUALI SI SPIRITELE AJUTATOARE

1.STRAMOSII

Stramosii (Ancestors) de familie, de neam, de natiune, vad de unde se afla ceea ce se intampla in prezent. Date fiind starea lor actuala (de dupa moarte) de perceptie largita si de intelegere superioara , precum si iubirea de care sunt cuprinsi pentru urmasii lor , nu e de mirare ca aproape fiecare dintre noi are printre ghizii si protectorii sai cel putin cate un stramos personal , pe care l-a cunoscut sau nu in aceasta viata. Nu intamplator fiecare societate traditionala tine la loc de mare cinste stramosii . Ganditi-va putin: societatea moderna este asa cum o stim de relativ putin timp . De foarte putin timp avem computere , automobile , vedete de televiziune si modul de viata contemporan . In schimb, de foarte mult timp , sufletul uman si spiritele sunt la fel . Stramosii decedati recent sau de ceva vreme ne pot vizita in vise , luandu-ne cu ei in Lumea Cealalta , aratandu-ne cate ceva de dincolo de cortina. Mesajele pot fi simple sau elaborate , legate de probleme "minore" sau de intrebari metafizice majore. Initierile in vise sunt foarte frecvente; din pacate sunt de multe ori gresit interpretate, in lipsa unui cadru cultural adecvat.

2.SPIRITELE AJUTATOARE, ANIMALELE-FORTA (Spirit Helpers , Power Animals):

La nasterea fiecaruia dintre noi in aceasta lume, unul sau mai multe spirite ale naturii se ofera voluntari pentru a ne ajuta si proteja. Este vorba de spiritele speciilor respective , nu de spiritele unor animale individuale. O persoana poate avea mai multe spirite ajutatoare ; in functie de cum decurge viata persoanei in cauza , un animal-forta poate fi inlocuit de altul , mai adecvat situatiei persoanei. Daca animalul-forta pleaca si nu e inlocuit de altul , aceasta se traduce in pierderea puterii persoanei, scaderea vitalitatii , si in cele din urma aparitia unor boli . Remedierea acestei situatii se face prin recuperarea de catre shaman a animalului forta al bolnavului si readucerea lui in Realitatea Ordinara.

Candva, o persoana foarte speciala , de la care am invatat multe , mi-a aratat Animalul-Forta al sau. Sub clar de Luna plina, dupa anumite exercitii , am privit adanc in ochii persoanei . Sub privirea mea sustinuta , contururile fetei sale au disparut , iar ceea ce cu secunde in urma alcatuiau trasaturile fetei sale familiare s-au reorganizat formand in fata ochilor mei uimiti un tigru alb, maiestuos, respirand forta si demnitate. Explicatia nu a intarziat sa apara: " Maestrul meu l-a pus in mine ca sa ma protejeze si sa imi dea putere".

3.GHIZII SPIRITUALI

Ghizii Spirituali (Spirit Guides) pot fi in forma umana sau nu . O persoana poate avea (si de obicei si are) mai multi Ghizi Spirituali in acelasi timp. O sugestie: ne poate fi de ajutor in calatoria shamanica exprimarea intentiei de a ne intalni cu exact acel Ghid care ne poate ajuta cel mai mult in situatia data, sau cu Ghidul Spiritual principal. De obicei se intampla de la sine asa.

Intalnirea constienta si interactiunea cu aceste spirite este insotita de sentimente foarte puternice si profunde. Sentimentul regasirii de sine este de multe ori atat de coplesitor in fazele initiale , incat multi dintre cei pe care i-am invatat sa calatoreasca pentru a se intalni cu aceste surse de putere si intelepciune raman fara grai sau plang. Aceste spirite sunt cei mai buni prieteni ai nostri, mereu gata sa ne ajute cu tot ce pot, dar, in acelasi timp, se numara si printre cei mai neglijati prieteni ai nostri . Marea noastra majoritate nu avem nici cea mai mica idee constienta despre existenta lor, nemaivorbind de interactiunea constienta cu ei.

Comunicarea cu toate aceste categorii de spirite poate imbraca multe forme. De la inceput trebuie spus ca nu intotdeauna comunicarea este verbala . Uneori , spiritele aleg sa comunice telepatic . Alteori , ele portretizeaza o situatie din viata persoanei in cauza , jucand un fel de "teatru" , in care fiecare detaliu e important . Alteori , ele aduc in constiinta persoanei o serie de amintiri ale unor evenimente trecute , aparent fara legatura , sau dimpotriva cu o legatura evidenta cu intrebarea. In sfarsit , in unele cazuri , ele vorbesc sau canta persoanei in cauza. Oricare ar fi cazul , interpretarea acestor comunicari este in sarcina persoanei. Scrierea de notite dupa fiecare calatorie shamanica sau vis semnificativ e o metoda excelenta de a pastra detalii care altminteri ar fi uitate. Totul are importanta: inclusiv culoarea cerului, momentul zilei, starea de spirit a fiecarui personaj , imaginile fugare de pe ecranul interior al memoriei.

4. REGULI DE PROTOCOL IN INTERACTIUNEA CU SPIRITELE

Amintiti-va, in calatoria shamanica ne aventuram in Marele Mister. Paradoxul exista la tot pasul. Totusi, anumite reguli profunde de bun simt se aplica permanent.

Intotdeauna salutati Spiritele pe care le intalniti. Daca ele dau semne ca nu doresc sa comunice cu dvs., nu fortati nota. Daca sunteti in cautarea animalului-forta al dvs, intrebati-le: " Esti tu animalul-forta al meu ?" Daca raspunsul este NU, cautati mai departe. Cand il veti intalni pe cel pe care il cautati , atitudinea sa va fi afirmativa. Acel spirit se va arata dvs in mod repetat, de cel putin 4 ori. Sau va veni direct la dvs, raspunzand afirmativ la intrebarea dvs..
Intotdeauna multumiti si salutati la plecare. La fel cum nu plecati din casa unui prieten fara a multumi pentru tratatie si fara a saluta, tot asa sa procedati si aici.
Daca apar spirite care par amenintatoare nu intrati in conflict cu ele. Mentineti o distanta sigura sau eventual plecati daca vreun spirit se manifesta agresiv la adresa dvs. Apelati la ajutorul sau sfatul ghidului sau animalului-forta al dvs. in astfel de cazuri.
In sfarsit, o regula foarte importanta: Nici un Spirit nu vine la dvs. neinvitat. Daca va faceti rugaciunea inainte de calatorie, multumind si cerand protectie, exprimandu-va intentia de a va intalni si a interactiona cu Ghizii dvs, cu Animalele-Forta ale dvs., nu exista pericolul de a fi atacat sau posedat de vreun spirit malefic sau rauvoitor.

ŞAMANUL TRADITIONAL SI PRACTICANTUL MODERN AL METODELOR ŞAMANICE

Lectura unei carti tiparite nu va va face shaman . Un seminar de week-end nu va va face shaman. Aceste actiuni nu au cum inlocui anii lungi de pregatire psihica , fizica , spirituala care sunt necesari pentru consacrarea cuiva ca shaman in serviciul comunitatii sale . Ceea ce poate sa faca lectura unei carti , sau a mai multor carti , este sa trezeasca interesul si respectul , daca nu cumva chiar iubirea fata de acesti pastratori ai traditiilor, fata de acesti minunati oameni care se pun chezasi pentru armonia individuala si colectiva a comunitatii lor cu Cosmosul.
Medicina si psihologia moderna invata de la oamenii sfinti ai Amazonului , ai Americii de nord , ai Siberiei, ai Australiei si ai Africii. Sa facem si noi asta.
Numai practicarea cu succes a metodelor shamanice in folosul comunitatii poate sa arate pe cineva a fi shaman. Nu te numesti tu , pe tine insuti , "shaman" , ci ceilalti membri ai comunitatii , ca urmare a ajutorului foarte real si palpabil pe care li l-ai acordat.
Daca shamanul este "marele maestru al extazului " , si nu oricine poate face asta , daca shamanul este doctorul sufletelor, cel care le vede , poate ca putem sa invatam si noi sa administram cui are nevoie o aspirina . Poate nu-i este dat fiecaruia sa fie doctor , dar o aspirina ar trebui sa stie fiecare sa administreze cand e cazul.
* * *
Initierile shamanice traditionale sunt duceri la limita posibilitatilor personale ale neofitului , deseori deliberat pana aproape de moarte.
Primirea puterii de a shamaniza se intampla fie in urma unei boli dure , fie in urma unor accidente, fie in vis , fie prin interactiunea directa cu spiritele in conditii cvasinormale . Instruirea de catre un invatator uman , e.g. shamanul care isi transmite cunostintele urmasilor este si ea necesara si binevenita, dar nu e niciodata suficienta.
Suficienta este doar instruirea si validarea din partea Spiritelor. Invatatura primita de la un copac este privita ca fiind mai valoroasa decat instruirea venind din partea unui om.

Aceasta raspunde unor intrebari frecvente ale cititorilor pasionati ai cartilor lui Carlos Castaneda , si anume: " Cum gasim un invatator? Cum gasim pe cineva care sa ne ajute in cautarea si mai ales in gasirea puterii , a cunoasterii , a vindecarii ? " . Desi in cartile lui Carlos Castaneda intrebarea aceasta isi primeste de multe ori raspunsul , se pare ca , dintr-un simt al umorului deosebit de dezvoltat , autorul nu a subliniat pasajele respective . Nu pot decat sa rad tinandu-ma cu mainile de burta ca Don Juan si Don Genaro , cand vad de cate ori a scris Carlito despre vorbitul cu plantele, cu copacii, cu orice. Sau, mai bine zis, cu oricine.

INITIERI SHAMANICE

a. Cautarea viziunii ( Vision Quest )

Neofitul este lasat singur, fara mancare si fara apa , intr-un loc din natura (un varf de deal , o padure, o pestera) , pe o durata de cateva zile (3, 4 zile , uneori mai multe). Singurele obiecte pe care le are la el sunt de uz ritualic . Catre sfarsitul perioadei de post , rugaciune si solitudine , neofitul ajunge in contact constient cu Spiritele sale ajutatoare / invatatori , contact care se mentine de cele mai multe ori pe toata durata vietii sale . Majoritatea societatilor tribale au avut / au astfel de probe initiatice , prin care toti membrii tribului treceau, la o anumita varsta . La daci durata probei era dintre cele mai lungi.
Cautarea Viziunii (Vision Quest) este o practica la care se poate apela de mai multe ori in cursul vietii.

b. Ingroparea Sacra (Sacred Burial)

Anumite locuri au o energie mai buna decat a mediei . Ingroparea in pamant a persoanei se face cu un anumit ritual . Persoana este apoi lasata singura pe o anumita durata . Iubirea Mamei Pamant vindeca bolile , da viziuni calauzitoare . Aceasta initiere este asimilata intoarcerii in Pantecul Mamei Pamant.
Participantii moderni la astfel de initieri marturisesc trairi deosebit de puternice si de pozitive , precum si efecte pozitive de durata in vietile lor.

c. Intunericul in inima caruia straluceste Lumina (Ceremonial Darkness)

De cele mai multe ori, noi , oamenii moderni, cautam sa luminam intunericul. Insa " Lumina cea adevarata straluceste in mijlocul intunericului " . Expunerea prelungita de ordinul zilelor la intuneric total determina schimbari in modul de perceptie , eventual culminand cu deschiderea ochiului puternic, ochiului inimii.

Ceea ce oamenii numesc indeobste "lumina" este de fapt o reflexie intr-o lume a umbrelor , a perceptiilor din exterior. Ceea ce este cunoscuta ca "Lumina" in realitatea non-ordinara , nu produce umbre. Nu este perceputa ca o reflexie, ci ca o calitate intrinseca a tot ceea ce exista . Lumina interioara straluceste in inima intunericului.

d. Moarte-Reinviere (Death-Rebirth)

Initierea prin Moarte si Reinviere este una din cele mai dure. Vom spune doar ca , dupa anumite surse, initierea rezervata faraonilor Egiptului antic era o moarte-reinviere care dura trei zile , rastimp in care spiritului faraonului i se aratau tainele lumilor ascunse , el intorcandu-se cu cunoastere si putere de acolo . Acest tip de initiere este regasit pe toate meridianele , cu variatii nesemnificative.
Procedeele specifice acestui tip de initiere nu vor fi discutate aici , dar vom atinge un subiect mai la indemana si nemaipomenit de similar: Near Death Experiences-experientele la granita dintre viata si moarte sunt un subiect extrem de important. Cercetatori pionieri ai acestui domeniu au pus pietre de hotar deosebit de importante pentru noua paradigma. Persoane ca Raymond Moody, Elisabeth Kubler-Ross, Kenneth Ring, Melvin Morse si altii au scris carti etalon in acest domeniu , punand intr-o noua lumina si profunzime Cartea Tibetana a Mortilor, Cartea Egipteana a Mortilor si alte traditii legate de moarte si unde mergem cand murim . Dar mai important decat acestea, au furnizat materiale nepretuite oamenilor care de azi cauta sa isi regaseasca sensul vietii. Nu vom scrie aici din nou ceea ce au scris ei, dar vom sublinia anumite caracteristici care dupa parerea noastra fac din experienta NDE o INITIERE SUPREMA.

1.intalnirea literala cu LUMINA
2.starea de libertate , beatitudine , iubire insuflata de prezenta Luminii.
3.dorinta de cunoastere , autoimbunatatire manifestate de cei care au trecut prin NDE
4.puterea transformatoare , impactul personal al NDE : covarsitoarea majoritate a celor care au trecut prin NDE sunt schimbati pentru totdeauna, si spre bine.
NDE sunt intalniri providentiale ale oamenilor din toate categoriile sociale cu Ghizii Spirituali , cu Lumina , intalniri transformatoare , dupa care cu totii sunt mult mai constienti de necesitatea iubirii in toate aspectele vietii lor.

Daca fiecare din noi a mai trait inainte de aceasta viata , atunci toti am trecut prin experienta mortii si a regasirii noastre insine dupa moartea fizica in acele stari descrise de literatura consacrata NDE-urilor . Toti am avut parte de initierea prin Moarte-Reinviere , dar nu ne amintim . Se poate spune in acest caz ca e vorba doar de a ne re-aminti ce am trait atunci cand am murit ...

e. Vindecatorul Ranit ( Wounded Healer )

Boala privita / valorizata ca initiere este foarte raspandita. Vocatia shamanilor traditionali de peste tot se manifesta deseori ca o boala necrutatoare, care pune insasi viata persoanei in pericol. Cel ce trece el insusi prin chinul fragmentarii si al lipsei de putere, al suferintei, va avea compasiunea, stiinta si puterea necesara ajutarii celor din jurul sau, dupa ce vindecarea sa proprie survine.

STAREA ŞAMANICA DE CONSTIINTA , STARI HOLOTROPICE DE CONSTIINTA

Starea şamanica de constiinta, (SSC) , cum a fost ea denumita de Michael Harner , este acea stare a constiintei in care perceptia lumii/Lumilor este modificata, largita , deosebita de perceptia asa zisa "normala" de zi cu zi (OSC -ordinary state of conscience).
Realitatea Non-Ordinara este mitul Realitatii Ordinare , Realitatea Ordinara este mitul Realitatii Non-ordinare. (Michael Harner , 1980)
SSC este acea stare in care shamanul intra la propria vointa si percepe Realitatea Non-ordinara si actioneaza in ea, facand lucruri imposibil de facut in realitatea ordinara.

Eminentul savant de origine ceha Stanislav Grof, un psihiatru care si-a dedicat viata studierii starilor de constienta largita ,a denumit o intreaga serie de experiente si stari de constiinta intalnite in spiritualitatea de peste tot din lume , ca fiind " Holotropice "-tinzand spre intreg, spre intregire .

Lista mijloacelor prin care starile holotropice au fost si sunt atinse de catre oameni de-a lungul timpurilor este compusa din exact acele activitati ce au incarcatura initiatica, sacra ,de conectare nemijlocita la Spirit, in toate culturile globului:

1. Deprivarea de : somn , de mancare ( postul negru sau o dieta foarte specifica -precum , de exemplu , este asa numita "shaman's diet"din Amazonia ) , senzoriala ( flotation tank , sau varii grade de izolare senzoriala cum ar fi cele ce se regasesc in pesteri si grote)

2. Dansul ecstatic - asa cum inca se regaseste in Africa ,Brazilia , etc , alte miscari specifice ale trupului (rotirile dervisilor , miscari ale capului , leganari , scuturari , metoda de dans "The Five Rhythms" a lui Gabrielle Roth , "Terpsichore Trance Therapy" a lui Leo Rutherford de la Eagle's Wing , etc.)

3. Hiperventilatie ( o anume forma de hiperventilatie este prezenta si in metoda terapeutica dezvoltata de Dr. Stanislav Grof , "Respiratia Holotropica" )- anumite respiratii yoghine , tibetane , si tinand de o intreaga gama de alte traditii.

4. Folosirea percutiei monotone sau cvasimonotone (tratata mai pe larg mai jos)

5. Adoptarea posturilor corporale generatoare de transa -redescoperite si sistematizate de Dr. Felicitas Goodman si asociatii sai ( webpage : http://www.ritualbodypostures.com/ )- vezi si articolele noastre despre aceste posturi corporale pe www.shamanism.nierika.ro.

6.Folosirea Plantelor Invatator - plantele sacre ale tuturor culturilor , dintre care amintim : Ayahuasca-din Amazonia, Iboga-din Africa ,cactusul Peyote, cactusul San Pedro, si alte plante sacre si derivati din ele.

7.Rugaciune, meditatie , ritual , exercitii spirituale

(pentru o sistematizare diferita si mai cuprinzatoare ,vezi S.Grof, "Psihologia Viitorului....",p.21 )

Şamanismul modern si vindecarea

Şamanismul contemporan şi vindecarea

de Howard G.Charing

1.Şamanismul contemporan
2.Cosmosul şamanului
3.Conştienţa extinsă, conştienţa alternativă
4.Recuperarea Sufletului
5.Călătoria Şamanică şi Recuperarea Sufletului
6.Howard G.Charing- biografie www.shamanism.co.uk

Şamanismul şi Vindecarea

1.Şamanismul contemporan

Rădăcinile noastre antice sunt în şamanism, oriunde am trăi şi în orice fel de cultură am crescut. Aceasta este moştenirea noastră spirituală. Dacă privim înapoi în timp suficient de departe, vom găsi că toţi venim din culturi de tip şamanic. Cu mult timp înaintea unor concepte ca religia organizată, oamenii au căutat înţelegerea şi cunoaşterea marelui univers folosind o varietate de moduri şi unelte experienţiale, care sunt şi astăzi la fel de aplicabile ca dintotdeauna. Aceste practici sunt încă folosite intr-un număr surprinzător de mare de locuri din lume şi mulţi şamani din culturi indigene îi învaţă acum pe vestici.

Şamanismul este cea mai veche cale spirituală a planetei Pământ, o cale de vindecare şi menţinere a armoniei in societate si individ şi o cale de a ne păstra conexiunea cu planeta vie Pamânt şi cu toată creaţia. Poate că lumea noastră exterioară e diferită, dar peisajul nostru interior ca oameni are aceleaşi componente ca întotdeauna. Sănătatea şi integritatea noastre exterioare sunt expresii ale sănătaţii şi sfinţeniei noastre interioare.

Călătoria şamanică, dansul ecstatic, căutarea viziunii, ceremonia purificatoare a băii de aburi, acestea sunt moduri antice, dar perpetuu relevante de a contacta realitatea din afara timpului, realitate care există paralel cu şi in afara vederii acelei lumi pe care, atât de eronat, noi o numim "lumea cea adevărată". Este aici, în realitatea de fiecare zi, locul în care experimentăm reflexiile noastre înşine, ale acţiunilor noastre, ale credinţelor noastre cele mai adânci, "visele" noastre, dar, de fapt, interacţiunile cauzale ascunse au loc în lumea non-manifestă a spiritului.Această lume este ascunsă până când începem să deschidem uşile percepţiei şi începem să "vedem" cu o viziune extinsă.

Renaşterea şamanismului începută în anii 60 în lumea vestică încorporează o manieră de a reflecta şi înţelege căile culturilor antice şi indigene. Acestă mişcare către dezvoltarea personală şi conştienţă spirituală şi potenţial către un mod de a trăi mai puternic orientat spre comunitate, reprezintă un pas înainte pentru aceste culturi (culturile vestice, n.tr.) care au fost cele mai "prădătoare"către alte culturi şi către planeta însăşi în aceste secole recente. A folosi "leacul bun" al şamanismului este ca şi cum ne-am conecta intr-o comoară vastă de cunoaştere antică, practic fără vârstă, care poate fi practicată oriunde şi în orice condiţii. Este vorba de a ne ajuta pe noi oamenii să vindecăm efectele traumelor trecutului, să trăim într-o stare interioară de echilibru şi armonie în timp ce avem de-a face cu provocările şi vicisitudinile vieţii, să dezvoltăm tot ceea ce este mai bun în noi înşine, orice ne-ar ieşi în cale, şi de asemeni este vorba de calitatea modului în care ne relaţionăm unii la alţii şi la planeta Pământ. Toate acestea sunt la fel de importante acum pe cât de importante au fost şi în trecut şi pe cât de importante vor fi şi în viitor.

Lumea noastră exterioară poate să fie altfel acum, dar peisajul nostru interior ca oameni are aceleaşi componente ca întotdeauna. Sănătatea şi integritatea noastre exterioare sunt expresii ale sănătăţii şi sfinţeniei interiorului nostru. Ne aflăm aici ca să aducem spirit în materie şi materie în spirit.

2.Cosmosul şamanului

De-a lungul timpului, şamanii au ştiut că modul în care experimentăm lumea din jurul nostru prin simţurile fizice este doar o descriere a acestei realităţi nevăzute. Modul în care percem timpul este, de asemeni, iluzoriu; de fapt este ca şi cum ar exista doar un singur moment în timp, un singur şi vast şi mereu în mişcare moment, în care se poate spune că orice s-a întâmplat vreodată încă se mai întâmplă undeva.

Între această vedere a realităţii de către şamanii tradiţionali şi fizica modernă cuantică există o convergenţă. Fizicienii cuantici au adus provocări celor mai fundamentale convenţii ale înţelegerii umane. Fizicianul cuantic David Bohm descrie această vedere a materialului din care e făcută realitatea ca fiind un univers holografic. Această vedere a realitaţii implică o "unitate nedivizată ?n mişcare curgătoare", pe care el o numeşte "holomişcare", concept care descrie un flux de substrat (care are calitaţi ?ncă nedefinite) al unui univers intrinsec holistic de gânduri , materie şi energie, în care experimentăm realitatea.

De exemplu, in cartea sa "Sfarşitul Timpului ", eminentul fizician britanic Julian Barbour aduce provocari celor mai fundamentale convenţii ale înţelegerii ştiinţifice. În această carte Barbour dezbate faptul că traim într-un univers care nu are nici trecut nici viitor. O lume nouă şi stranie , în care suntem şi vii şi morţi in aceeaşi secundă . În acest etern prezent, sentimentul nostru că timpul trece nu este nimic altceva decât o gigantică iluzie cosmică. Dintotdeauna a existat un paradox în relaţia noastră cu timpul. Noi facem presupunerea că timpul are o mişcare către înainte, totuşi dintr-o altă perspectivă - cea a culturilor antice şamanice şi a fizicii cuantice moderne - timpul ar putea să nu aiba început şi nici sfârşit. Aceasta nu este vederea newtoniană asupra realităţii, dar încercarea de a înţelege realitatea timpului a ridicat dintotdeauna întrebări incomode.

Barbour ne prezintă această altă dimensiune, acest moment unic, vast şi mereu în mişcare care a fost experimentat şi exprimat de către oamenii indigeni încă din antichitate, deseori numit "lumea (lumile) spiritului" şi descris elocvent de către Black Elk, marele vizionar şi om sfânt Oglala Lakota, dupa cum urmează:
"Lumea unde nu sunt decât spiritele tuturor lucrurilor. Acesta este lumea cea adevărată care se află în spatele acesteia (pe care o vedem-n.tr.), şi tot ceea ce vedem noi aici este ca o umbră a acelei lumi."

În cartea sa "Jivaro-Oamenii cascadelor sacre", Michael Harner scrie despre lumea ascunsă a oamenilor Jivaro (pronunţat "hivaro"-n.tr.):
"Viaţa normală, trează, este explicit văzută ca "falsă" sau "o minciună" şi există credinţa fermă că adevărul despre cauzalitate este de găsit prin intrarea în lumea supranaturală, pe care oamenii Jivaro o văd ca fiind "adevărata lume" pentru că ei simt că evenimentele care au loc în ea sunt la originea multelor manifestări de suprafaţă şi mistere ale vieţii de zi cu zi."

Deasemeni, în cuvintele renumitei Maria Sabina, femeie-şaman Mazatec:
"Există o lume dincolo de a noastră, o lume care este foarte departe, aproape şi invizibilă şi acolo trăieşte Dumnezeu, acolo trăiesc cei ce au murit, spiritele şi sfinţii. În acea lume, totul deja s-a întâmplat şi totul e deja cunoscut."

3. Conştienţa extinsă, conştienţa alternativă

Poate că e o nevoie biologică şi socială a noastră aceea de a explora realităţile invizibile şi alternative. În multele sute de mii de ani de evoluţie umană, ne-am dezvoltat aceste abilităţi şi neurochimia exact şi precis pentru scopul de a avea o conştienţă largită pentru a percepe şi a înţelege dincolo de lumea fizică. Studii moderne au arătat că în creierul uman există neurotransmiţători specifici, cum ar fi serotonina şi beta-endorfinele. În funcţie de nivelele la care creierul uman le poate sintetiza, pot apare importante schimbări fiziologice şi de stare mentală. Şamanii antici erau maeştri ai înţelegerii conştienţei umane şi cunoaşterea lor includea înţelegerea exactă a modurilor de a intra prin porţile multidimensionalităţii (şi bineînţeles, de întoarcere la conştienţa funcţională de zi cu zi).

4.Recuperarea Sufletului

Recapitularea forţei vitale este corpul de tehnici care restaurează sau recapitulează forţa vitală pierdută. Recuperarea Sufletului este una din cele mai bine cunoscute şi mai eficiente practici de până acum.

Pentru a înţelege cum lucrează practicile de recapitulare trebuie să privim la natura multidimensională a realităţii şi să ne îndepărtăm de perspectiva lineară, secvenţială. Din perspectivă extinsă, "orice i s-a întâmplat oricui, oriunde, încă se mai întâmplă undeva". Dacă un eveniment traumatic s-a întâmplat cuiva cu 10-20 sau mai mulţi ani în urmă, pentru acea persoană încă se mai întâmplă şi încă mai influenţează viaţa acelei persoane.

Şamanismul nu se blochează asupra evenimentelor trecutului; de fapt există doar acest minunat, vast şi mereu în mişcare moment de acum în care nu există în mod separat trecut-prezent-viitor. Este posibil pentru un practicant să călătorească şi să iasă în afara timpului linear pentru a se duce în acel loc în care, în formă energetică, acel eveniment încă se întâmplă pentru persoana în cauză, să gasească şi să aducă înapoi persoanei acea forţă vitală care este blocată în acel eveniment energetic şi când această sarcină s-a îndeplinit, atunci poate cu adevărat începe vindecarea terapeutică a acelui eveniment şi a consecinţelor sale.

Pierderea forţei vitale este cunoscută ca pierdere de suflet şi aceasta se poate întâmpla când suferim o traumă, avem un accident, experimentăm schimburi emoţionale puternice cu cineva iubit, ne separăm de un partener, ne moare cineva iubit sau trecem printr-o lungă perioadă de circumstanţe dificile. Când trecem printr-o traumă severă, de obicei o parte a naturii noastre vitale pleacă pentru ca noi să putem să supravieţuim evenimentului care ni se întâmplă. Acesta este un mod al corpului şi a conştiinţei noastre de a supravieţui unor traume severe. Problemele apar atunci când fragmentul sau partea de suflet în cauză nu se mai întoarce. Poate că nu doreşte să se întoarcă sau poate nu are posibilitatea să se întoarcă. Mi-am amintit recent despre aceasta citind un articol care trata "politica violului": sfatul dat femeilor era că, dacă erau violate, să pretindă că "ele nu erau acolo". Aceasta este prescrierea clară a pierderii de suflet ca mecanism de supravieţuire. Singurul lucru care ar fi trebuit adăugat la aceasta era sugerarea modului în care, într-un stadiu ulterior, persoana ar putea să-şi recapituleze forţa vitală pierdută.

Există un număr de simptome ale pierderii de suflet, de exemplu când oamenii simt că ei observă viaţa din afară mai degrabă decât participând şi fiind complet implicaţi. Alte simptome comune sunt : când oamenii simt că ei sunt undeva departe ("în spaţiu"), "nu cu adevărat acolo", sau teme de viaţă cum ar fi frică persistentă, inabilitatea de a avea încredere în oameni. De asemeni am găsit că, uneori, depresia puternică e datorată pierderii de suflet. Bolile cronice pot fi datorate pierderii de suflet. Aceasta are legătură directă cu puterea personală. Din punct de vedere şamanic, puterea personală şi menţinerea sănătăţii merg mână în mână: dacă trupul este plin de putere, atunci nu este loc pentru boală sau durere, care sunt deseori privite ca fiind forţe invazive.

În practica mea am lucrat cu multe persoane care lucraseră considerabil de mult asupra traumei originale, dar erau încă blocaţi în ea; în alte cuvinte, ei au devenit disociaţi, separaţi. Una din diferenţele dintre Recuperarea Sufletului şi unele sisteme psihologice moderne vestice este că Recuperarea Sufletului se focalizează pe reîntoarcerea şi integrarea forţei vitale pierdute, mai degrabă decât să se focalizeze pe trauma originală în sine. Din punctul meu de vedere, Recuperarea Sufletului şi terapia lucrează foarte bine împreună, cea mai bună combinaţie fiind întâi recapitularea forţei vitale pierdute urmată de o abordare terapeutică de susţinere a persoanei prin procesul de lucru cu sentimentele şi energia emoţională eliberate de Recuperarea Sufletului, proces care poate fi inconfortabil şi chiar brutal pentru persoana în cauză. Această eliberare şi experimentare de sentimente şi emoţii este o parte fundamentală a întregului proces de vindecare, şi acest aspect îl accentuez cât de puternic pot. Acest proces de vindecare conduce la ceea ce eu numesc uniunea forţei vitale, atunci când persoana se poate mişca înainte cu viaţa proprie fără a mai fi ancorată în trecut, trăind o viaţă de creativitate şi productivitate.

Conceptul de pierdere a sufletului şi ceremoniile de Recuperare a Sufletului se regăsesc în multe culturi. De exemplu, în tradiţia şamanică tibetană Bon, una din cele mai importante practici ale şamanilor tibetani Sichen este Recuperarea Sufletului- Lalu (literalmente restaurarea, răscumpărarea sufletului) şi Chilu (restaurarea energiei vitale). Aceste practici sunt larg răspândite în tradiţia Bon şi, de asemeni, în toate şcolile budiste tibetane. Joseph Campbell scrie în lucrarea sa clasică "Măştile lui Dumnezeu": "...boala, conform teoriei şamanice, poate fi cauzată fie de intrarea unui element străin în trup, fie de către plecarea sufletului din trup şi prizonieratul sufletului într-una din regiunile lumii spiritelor: deasupra, dedesubtul sau dincolo de marginea lumii. Clarvederea vizionară a şamanului trebuie să-i descopere ascunzătoarea. Apoi, călărind "pe sunetul tobei sale", el (şamanul) va naviga pe aripile transei către acel tărâm spiritual unde se află sufletul respectiv şi va face repede munca de salvare a acestuia."

Deşi terminologia este diferită, conceptul de pierdere a sufletului este un fenomen bine cunoscut psihologiei. Jung descrie în memoriile sale o fantezie în care sufletul său a zburat departe de el, adică libido-ul s-a retras în inconştient şi a început să ducă o viaţă secretă acolo. Libido-ul reprezentând forţa vitală, iar inconştient-ul reprezentând "tărâmul morţilor".

5.Călătoria Şamanică şi Recuperarea Sufletului

Călătoria şamanică este unul din modurile de accesare acestei Realităţi Multidimensionale aflată în afara timpului. Această accesare poate avea loc deasemeni prin dans, meditaţie, prin vise, prin experimentarea frumuseţei, prin orice mod prin care ne putem pierde egoul şi controlul raţional logic. Totuşi, Călătoria Şamanică este o metodă care necesită voinţă şi disciplină. Şamanul sau practicantul se îmbarcă într-o călătorie şamanică pentru a descoperi şi recupera forţa vitală pierdută sau partea de suflet pierdută a unei persoane. De multe ori, se folosesc instrumente de percuţie ca tobele şi zuruitoarele, sau, în anumite tradiţii, plante psihotrope sunt folosite pentru a ajuta mişcarea în această realitate lărgită. Ca exemplu de călătorie şamanică de recuperare a sufletului iată două cazuri pe care le detaliez mai jos:
Margaret, o persoană aproape de 30 de ani, de când se ştia avea sentimentul că este sufocată. Deşi ştia că acest sentiment nu are o explicaţie logică (ea a demonstrat o manieră analitică cu detalii fine a propriei sale vieţi) şi deşi ştia că nu are nici un motiv să simtă aşa, totuşi o afecta şi o făcea înfricoşată. Am pornit CD-ul cu tobe şamanice şi am început călătoria în lumile spirituale. Am mers adânc în jos şi am ajuns într-o pădure la ceas de noapte. Aliatul meu spiritual mă aştepta şi, după ce ne-am salutat, l-am întrebat: cum aş putea s-o ajut cel mai bine pe Margaret? Spiritul aliat mi-a răspuns prin a-mi indica să-l urmez. Am alergat împreună prin peisajul de noapte, până într-o pădure în care era complet întuneric. Mă simţeam în regulă mişcându-mă prin acest ţinut deoarece aveam încredere că Aliatul meu ştia exact unde trebuie să ajungem. Am ajuns într-o poiană şi simţeam spaţiul din jurul nostru şi o briză blândă. Eram conştient de cerul nopţii de deasupra noastră, deşi nu se vedea nici o stea.
În această poieniţă am devenit gradat conştient că Margaret se afla şi ea acolo, rănită si plângând. Mi-am întrebat Aliatul ce s-a întâmplat şi am fost martorul unei scene în care Margaret a fost atacată şi violată. Violatorul a ameninţat-o cu un cuţit şi, deşi Margaret nu a văzut cuţitul, ea nu s-a luptat cu violatorul. Aceasta se pare că a fost o alegere bună pentru că imi era foarte clar că agresorul era pregătit să folosească acel cuţit.
După această scenă, Aliatul mi-a indicat să-l urmez, am luat-o de mână pe Margaret şi am intrat cu toţii într-o peşteră în care era chiar mai întuneric decât afară. Întunecimea era totală; puteam să simt foarte puternic frica de a nu fi sufocată a lui Margaret. L-am întrebat pe Aliat ce este această peşteră? El a răspuns : "Aceasta este inima ei, care este pentru ea ca o cavernă întunecată".

Aveam un sentiment foarte inconfortabil în această peşteră. Am simţit energie autodistructivă şi chiar suicidală în acest loc, avea forma, aparenţa unei caracatiţe cu trupul şi tentaculele grele şi negre. Atât eu cât şi Aliatul meu a trebuit să lucrăm pentru a schimba densitatea acestei forme, pentru a o aduce în situaţia de a putea fi eliberată.
Margaret, care asculta povestirea simultană de către mine a acestei călătorii, a spus că, după viol, a vrut să se arunce sub roţile unui tren, apoi ea a început să elibereze mult din tristeţea ei, emoţii despre care a spus mai târziu că se separase.
După aceasta o lumină blândă a apărut în peşteră şi am văzut o altă scenă, şi ne-am dat seama că şi mama ei a fost, de asemeni, violată şi că sursa fricii de a fi sufocată era faptul că a fost aruncată în pătuţ de către mama ei când aceasta era violată. Margaret şi-a dat seama că a preluat fricile mamai sale şi că acestea au fost cumva repuse în scenă în viaţa ei proprie.
Peştera a devenit mai uşoară şi cu toţii am ieşit afară, la loc deschis, iar soarele începuse să răsară şi puteam să vedem pădurea. Aerul a devenit cald. Era o zi foarte plăcută şi toţi trei am mers înapoi în pădure, către intrarea pădurii. Pe drum ne-am oprit la un lac limpede unde acea parte de suflet a lui Margaret s-a îmbaiat, curăţându-se. La intrare, am spus la revedere Aliatului şi am adus înapoi în realitatea de zi cu zi acea parte de suflet.
Am continuat cu ceremonia de reîntoarcere, iar Margaret a simţit o imensă uşurare, trupul ei a scos un mare oftat, şi ea s-a relaxat vizibil.

M-a sunat după două săptămâni şi mi-a spus că viaţa ei a început să se schimbe. Ea simţea că poate să aibă incredere, că poate să-şi urmeze sentimentele şi instinctul. A spus că, de asemeni, a mai apărut o schimbare notabilă în ea. Ea a exprimat-o cum că nu mai simte nevoia de a controla oamenii şi evenimentele în modul şi în acea măsură în care o făcea până atunci.
Am mai primit un telefon de la ea după încă două luni şi mi-a spus că viaţa se deschidea cu adevărat pentru ea, că totul e minunat!
Deseori aud de la oameni că, după un accident sau o operaţie chirurgicală majoră, ei "nu se mai simt aceiaşi ca până atunci". O povestire care ilustrează clar aceasta este următoarea : Dr Steven Cartwright, medic homeopat care a primit prestigioasa bursă Churchill pentru a conduce o expeditie în Peru pentru a studia leacurile indigene, mi-a scris ca urmare a unei sesiuni de Recuperare a Sufletului. În timpul vizitei în Peru, el a suferit un accident pe şosea şi a rămas cu serioase răni.
"Am fost implicat într-un accident pe şosea cu cinci luni înainte şi aceasta m-a lăsat cu un picior rupt foarte urât; eram într-o stare groaznică de depresie, lipsindu-mi energia şi vitalitatea. Pot sa descriu aceasta doar cu cuvintele că mă simţeam ca şi cum nu eram prezent, ci fie drogat, fie adormit, mă simţeam pe jumătate mort pentru lume, cu adevărat nu eram în stare să funcţionez eficient sau cu entuziasm.
În timpul sesiunii de Recuperare a Sufletului mi s-a explicat că o mare parte a forţei mele vitale mă părăsise în momentul accidentului şi încă se afla acolo, la faţa locului, într-o stare de şoc. Descrierea locului accidentului a fost exactă. Mi-am dat seama că este adevărat, că de fapt nu eram aici-eram la cinci mii de mile departare (cca.7 000 km-n.tr.), în Peru!
La câteva minute după Recuperarea Sufletului, când părţile pierdute ale sufletului meu au fost suflate înapoi in mine, m-am simţit viu din nou pentru prima dată în ultimele cinci luni. Efectul a fost atât de dramatic! Entuziasmul, vitalitatea, energia şi bucuria s-au ?ntors. O astfel de experienţă nu am mai avut niciodată.
Au trecut deja câteva săptămâni acum de la Recuperarea Sufletului şi pot spune că a fost cea mai extraordinară experienţă terapeutică pe care am avut-o vreodată. Simt că sunt "aici" din nou, înapoi acasă.

6.Howard G. Charing-biografie

Atât de multe s-au întâmplat de la "intrarea" mea în lumea şamanismului acum peste douăzeci de ani, în urma unui accident serios (prăbuşirea unui lift) din care au rezultat traume severe şi o experienţă la graniţa cu moartea...în ultimii nouă ani am organizat călătorii în jungla Amazoniană şi în Anzi, pentru a lucra cu şamani şi cu " doctorii sacri ai junglei" (plantele vindecătoare şi vizionare) din această regiune. Am scris numeroase articole despre vindecarea cu plante amazoniene, şi am lucrat cu unii dintre cei mai respectaţi şamani din regiune. Am fost botezat în tribul lor de către Indienii Shipibo din Amazonia şi am fost iniţiat în lineajul de maestros al Rio Napo din Amazonul Superior. Howard G. Charing este un vindecător, facilitator de workshopuri şi unul din directorii Centrului de Şamanism Contemporan Eagle's Wing.
El a scris numeroase articole despre plantele medicinale ale Amazoniei şi a lucrat cu unii dintre cei mai renumiţi şamani din această regiune. Howard, de asemenea, a produs o colecţie de cântece tradiţionale şi icaros pe un CD intitulat "Şamanii din Peru". Timp de mulţi ani el a organizat sejururi pentru explorarea vindecării cu plante şi pentru a lucra cu indienii Shipibo din Bazinul Peruvian al Amazonului precum şi sejururi în Anzi, cu şamanii San Pedro din partea de nord a Peru-ului. Howard a fost botezat de către Shipibo şi iniţiat ritual în lineaj-ul de maestros al comunităţii Rio Napa. Howard şi colegul său Peter Cloudsley, de asemeni facilitează sejururi amazoniene de vindecare la Centrul lor dedicat din Parcul Naţional Mishana. Fiind o rezervă naturală protejată, care cuprinde mai multe mii de acri de junglă peruviană, Mishana este casă a multor specii de plante şi animale care nu se mai găsesc niciunde în altă parte a pământului. La Mishana participanţii lucrează cu şamanii indigeni şi experimentează vindecarea directă de la natură prin liana vizionară a sufletelor.
Pentru detalii despre sejururi peruviene de plante medicinale precum şi informaţii despre următoarele workshop-uri cu Howard G. Charing accesaţi:
Website: www.shamanism.co.uk
Email: eagleswing@shamanism.co.uk
In limba romana : www.shamanism.nierika.ro

miercuri, 6 august 2008

POSTURI CORPORALE DE TRANSA SHAMANICA. Postura Ursului.

un articol de Howard G.Charing , tradus si postat cu acordul autorului.

Shamanismul ofera oamenilor moduri de a deveni constienti de potentialul lor , si sa inceapa a explora relatia lor spirituala cu Universul , cu alte forme de viata si cu semenii lor . Experientele ce vin din shamanism ajuta o persoana sa dezvolte o legatura mai adanca cu ,si un respect pentru , toata creatia , si din aceasta perspectiva apare posibilitatea de a duce o viata vibranta si plina de armonie si echilibru , care incurajeaza intelegerea si optimismul . Calea Shamanului este un mod de a experimenta aceasta vedere largita a universului .Una din practicile principale ale shamanismului este Calatoria Spiritului , sau Calatoria extatica (a sufletului). (Shamanic Journeying)
In aceasta calatorie, shamanul merge in Lumea Cealalta (Lumea Spiritului)-deseori numita si Lumea de Sus sau Lumea de Jos, pentru a comunica direct cu spiritele ce se gasesc in alte realitati .Aceasta este facuta pentru multe motive , de exemplu pentru a primi sfat pentru vindecare , mentinerea integritatii fizice a comunitatii , sau divinatie .Exista un numar de moduri pentru imbarcarea intr-o Calatorie a sufletului , acestea fiind : prin dans , vis , folosind Plantele Invatatori , si prin luarea anumitor posturi corporale . De aceasta din urma cale apartin de Posturile Corporale de Transa Shamanica , si sunt o metoda pentru atingerea transei extatice si pentru intrarea in locul viziunii- atat personala cat si colectiva. Transa extatica aduce o schimbare in perceptia noastra , un mod de a deveni constienti de o realitate care se afla in afara lumii oridinare , mundane . Transa ne da posibilitatea de a percepe continuum-ul vietii , din ceea ce a fost numita "Realitate Non-Ordinara ", o realitate ce e stiuta de-a lungul timpului a coexista cu realitatea fizica.
Exista anumite opere de arta antice , desene, sculpturi , statuete , picturi rupestre , care sunt mai mult decat exprimari creative ale culturilor din care provin . Ele sunt invataturi vizuale pentru un ritual specific. Aceste picturi si statuete de la antici reprezinta oameni stand in anumite pozitii corporale distincte . Multe din aceste posturi corporale sunt porti catre stari modificate de constiinta , experiente vizionare , si moduri de imbarcare in Calatoria Sufletului . Posturile corporale de transa au o distributie geografica larga , si exista indicatii ca ele apartin tuturor culturilor si traditiilor.

In sistemele psihologice vestice , experienta calatoriei in alte Lumi pentru a comunica cu Fiintele Spirituale este deseori privita ca si cum individul ar explora o extindere a dimensiunii mintii proprii , si nu ca o calatorie intr-un alt loc , diferit . Totusi , aceasta este doar o teorie ,si este ceva ce dvs insiva va trebui sa hotarati ; in orice caz , ceea ce credeti nu are intotdeauna importanta , ci intrebarea este : oare acestea lucreaza sau nu?

Cand o persoana adopta o anumita postura asa cum e ea aratata in artefactele antice , acompaniata de sunete ritmice , adica tobe sau zuruitoare , persoana poate experimenta o viziune , care , desi e personala , este deasemeni specifica posturii adoptate . Este ca si cum , cu toate ca viziunea este personala , ea se conformeaza unui cadru anume. Ritualul are o mare putere in aceasta realitate , este un mod de a combina inima,mintea , spiritul si trupul intr-o singura actiune fizica si o singura intentie.
Religiile de peste tot din lume au recunoscut de mult importanta ritualului . Ritualul e un mod de comunicare intre Spirite si noi insine , este un mod prin care Spiritele pot traversa din lumea lor , in a noastra . In societatea vestica , noi am uitat ca realitatea ordinara si cea non-ordinara sunt surori , ca sunt jumatati ale unui singur intreg.
Ritualul este un mod de a da putere si de a imbunatati starea de transa , si e o poarta catre a avea , a traduce si a ghida in siguranta o stare modificata de constiinta catre o experienta spirituala. Un alt mod de a spune aceasta este ca un ritual are o intentie intrinseca, un scop . Fiecare din Posturile corporale de transa shamanica este in sine un ritual, si este un ritual cu o astfel exactitate si putere intrinseca, incat obiectivele sale sunt atinse indiferent de conditiile culturale ale participantului.

Aceasta inseamna ca noi , vesticii moderni , putem deasemeni participa cu succes la Posturile Corporale de Transa Shamanica . Pentru a le intelege, aceste posturi trebuie experimentate direct, nici un numar de cuvinte nu poate compensa aceasta.
Cel mai bun mod de a experimenta starile de transa extatica este intr-un mediu de workshop (atelier practic). Aceasta pune in cadru ghidarea si ajutorul celui ce tine workshopul , precum si energiile colective ale grupului . Puterea grupului este importanta pentru ca ajuta in termeni de focus al ritualului si asigura feedback direct si indirect . Feedback-ul este calea de a obtine calitatea inefabila a increderii . Increderea este unul din pilonii acestei lucrari , iar grupul aduce validare propriilor experiente . Un alt factor important este ca puterea posturilor de transa este marita , deoarece fiecare persoana ajuta, fiind parte a unei experiente vizionare colective.

PREGATIREA

Pregatirea pentru Posturile Corporale de transa Shamanica creaza spatiu sacru , alegand un loc in care nu veti fi deranjati . Prezenta obiectelor "sacre" in camera (cristale , mandale vindecatoare ,pietre si pene ) contribuie la senzatia de a intra intr-un loc special , pentru un scop special. O camera linistita si intunecata este deseori cea mai buna . Purificati camera si pe dumneavoastra insiva . Salvia (sage) este deseori folosita pentru purificare in vederea unui ritual .Cand folosim salvia , ne conectam la Spiritul plantei , asa ca nu uitati sa multumiti plantei care si-a dat trupul pentru a face posibila purificarea . Evitati in prealabil alcoolul , mesele copioase etc , astfel incat centrarea si puterea dvs de concentrare nu vor fi impedimentate . Scoteti-va pantofii , largiti-va hainele . Respirati adanc de cateva ori , relaxati-va si dati-va voie sa va imaginati postura si scopul ei , intelesul ei . Cereti Spiritelor sa fie cu dvs . Aceasta operatiune este deseori numita "adunarea puterii ". Daca doriti , bateti toba , cantati , dansati sau invitati Puterile celor Patru Directii , sau Puterile celor Patru Elemente . Dupa ce ati chemat si salutat Spiritele , poate veti vrea sa le oferiti ceva . Traditional, se daruieste malai sau tutun . Chiar inainte de adoptarea posturii , respirati masurat de cincizeci de ori . Inspirati, expirati faceti pauza, repetati . Veti avea nevoie fie ca cineva sa bata toba sau sa zuruie pentru dvs , fie sa folositi un CD cu tobe shamanice . Timpul maxim recomandat pentru o anumita postura este de 15 minute.

POSTURA URSULUI

Desi exista multe Posturi Corporale de Transa Shamanica , pentru vindecare , shapeshifting ( transformare in altceva ), divinatie, sarbatorire etc , Postura Ursului este una din cele mai vechi si mai larg raspandite. Ea mai este numita si "Bunicul Urs". Aceasta este o postura puternica pentru vindecare , in care multi oameni experimenteaza un flux de energie in jurul lor si prin ei , un sentiment de a fi ridicati , tinuti in brate , ajutati si ocrotiti intr-un mod bland.

Stati in picioare , cu genunchii usor flexati .Picioarele ar trebui sa fie la o distanta doar putin mai mica de 30 de centimetri , cu varfurile drept in fata . Indoiti degetele si plasati-le pe abdomen , apoi ridicati mainile indoite in sus astfel incat monturile degetelor aratatoare sa se atinga usor, formand un triunghi deasupra mijlocului dvs . .Permiteti degetelor mari sa se relaxeze unul in fata celuilalt .Aduceti coatele langa corp, astfel incat bratele va vor fi sustinute confortabil . Lasati usor capul in spate si inchideti ochii.
Pentru inceput mentineti postura pentru 5-10 minute , sau pana aveti un sentiment de "gata","suficient".

Marturii de la persoanele care au experimentat Postura Bunicului Urs la workshop-uri :

"Aveam o durere de gat de ceva vreme . Cand am adoptat postura , am simtit foarte repede ca sunt leganat din spate de o energie calda , pe care am vazut-o cu ochii mintii ca pe un Urs mare . Am simtit Ursul ca imi sfasie gatul cu ghiarele ,si tragand afara un material greu , gros , ca un mucus .Aceasta a continuat vreme de cateva minute , apoi Ursul a suflat caldura in gatul meu , si am inceput sa vad flash-uri de lumina violeta si albastra in jurul meu .Cand postura de transa a luat sfarsit , imi simteam gatul clar si trupul ca si cum stralucea ". "Am simtit de parca spatele mi-ar fi fost deschis , si niste placi ca de metal care imi acopereau sira spinarii au fost scoase de acolo .Cand am terminat , imi simteam spatele mult mai flexibil , am putut chiar sa imi ating degetele de la picioare , lucru pe care nu il putusem face de o buna bucata de vreme .Uitasem cat de intepenit imi era spatele."

Bibliografie:
Mircea Eliade - "Shamanismul si tehnicile arhaice ale extazului "
Michael Harner- " Calea Shamanului "
Felicitas D.Goodman -"Where the Spirits Ride The Wind -Trance Journeys and other Ecstatic Experiences" (aceasta carte contine si o harta a locurilor in care se pastreaza dovezi ale Posturii Ursului )[url]

POSTURI CORPORALE INDUCATOARE DE TRANSA

(articol tradus de la adresa de web : http://www.ecstatictrance.com/pages/excerpt.html)

Fragment din cartea " Extatic trance : A Workbook " (Transa Extatica- Un Manual) de dr .Felicitas Goodman si Nana Nauwald

1.Transa rituala - Experienta Realitatii Non-ordinare

1.1. Shamanismul si Transa Rituala

Cu o valiza plina de intrebari despre shamanismul clasic si fezabilitatea tehnicilor shamanice in societatea noastra moderna urbana , am plecat , in vara lui 1992 , sa o vizitez pe Felicitas Goodman , la institutul sau educational in Cuyamungue ,New Mexico . SI astfel, am gasit-o pe aceasta femeie remarcabila ! Remarcabila in claritatea sa ,in natura sa fara prejudecati , in cunoasterea sa . O perla stralucind discret in mijlocul acestei piete in continua crestere de autointitulati guru care ofera cai rapide si usoare spre iluminare si de cei ce fac pe shamanii in scena new-age.

Si asa se face ca o calatorie obisnuita la New Mexico m-a condus in lumea extraordinara a Dr.Goodman . Nascuta in 1914 , ea are un doctorat in antropologie cu specialitatea in stari de transa rituala , particular in "posturi corporale rituale si transa extatica ".

Chemarea tobei rasuna in aerul clar si arzator al desertului din New Mexico . Cu un zambet cunoscator , vesel si nelinistitor , Felicitas Goodman sta in fata intrarii in kiva (camera subpamanteana pentru ceremonii sacre ), cu demnitatea de nezdruncinat a varstei inaintate , chemandu-ne cu toba ei la o sesiune de posturi corporale de transa.
Usa kivei rotunde care este inima a domeniului si a ritualurilor de la Cyamungue , se inchide . O noua experienta in aventura transei rituale ne asteapta . Felicitas incepe ceremonia de purificare cu salvie (sage), ofera malai (cornmeal) zuruitoarei si spiritelor locului , apoi saluta cele sapte directii : rasarit si miazanoapte , apus si miazazi , lumea de jos , lumea de mijloc si lumea de sus . Apoi respiram incet si ritmic o vreme , dupa care intram in pozitia pe care Felicitas ne-o arata si inchidem ochii . Ritmul sustinut al zuruitoarei scuturate ( 210 scuturari pe minut ) devine "calul" pe care il calarim in Realitatea Non-ordinara . Postura corporala rituala formeaza "usa" spre o anumita parte a acestei realitati.
Pentru a ma opri din gandurile obisnuite , ma concentrez pe zuruitoare. Zuruitoarea isi schimba tonul si incepe sa cante . As putea sa jur ca acum sunt mai multe zuruitori in camera , dansand in jurul meu . Valuri de caldura se misca in trupul meu ; ma pierd intr-un torent de de tonuri de albastru care se transforma intr-o ceata luminoasa portocalie . Nu mai aud deloc zuruitoarea . Cu toata constienta , devin o apa de culoarea turcoazului care curge printr-un trunchi gol de copac, spre o lumina .Apoi sunt apa stralucind in toate culorile curcubeului , atat de sus in cer ,incat vad pamantul sub mine , atat ziua cat si noaptea . Ma transform din nou si devin o toba galbena dansand intr-o spirala , cu forme geometrice stralicitoare si colorate dansand in jurul meu.
Zuruitoarea se opreste , si incet ,ma indepartez de aceasta realitate alternativa ; cu toate acestea , sentimentul cald si placut din trupul meu ramane cu mine pentru mult timp.
Felicitas Goodman ne-a condus intr-o pozitie pentru vindecare cunoscuta ca postura Chiltan. Aceasta este una din cele aproximativ saptezeci de posturi corporale rituale pe care Dr . Goodman si echipa ei le-au studiat . Fiecare din ele conduce in realitatea non-ordinara -sau spre un camp alternativ de constienta -atunci can sunt folosite impreuna cu acompaniamentul ritmic potrivit , de circa 210 batai pe minut . Mai mult , fiecare din pozitiile rituale conduce catre o arie distincta din realitatea alternativa , si ele sunt categorisite in functie de temele calatoriilor spirituale : de exemplu , divinatie , experienta mistica , moarte si renastere , initiere , metamorfoza si vindecare.
Cercetarile Dr.Goodman asupra glossolaliei ("vorbirea in limbi") ca si componenta a ritualurilor de transa religioasa au condus-o la intrebarea daca nu cumva este posibil sa se ajunga la schimbarile corporale ale experientei transei religioase fara acompaniamentul schimbarilor de discurs (glossolalie).
Avandu-si studentii drept subiecti pentru testari , ea a folosit unele din metodele ( de ex. stimularea ritmica) pe care le-a observat anterior ca fiind inducatoare de transa , in timpul cercetarilor sale asupra bisericilor apostolice din Mexic . Desi studentii sai au raportat succes in obtinerea starilor modificate de constiinta , Dr .Goodman a fost dezamagita de evidenta lipsa de cadru comun a experientelor lor . La scurt timp dupa aceea , ea a gasit ingredientul lipsa, care ar fi putut sa dea unitate experientelor de transa religioasa . Dupa ce a aflat ca pozitia trupului in timpul meditatiei poate cauza anumite schimbari fiziologice , Dr. Goodman a cautat posturi corporale pe care sa le poata folosi in cercetarile sale asupra transei . Ea a gasit ceea ce cauta in fotografiile si desenele unor mici statui si in arta rupestra ce erau vechi de mii de ani si care probabil reprezentau ritualuri religioase autosuficiente . Practicand o parte din aceste pozitii cu voluntarii si folosind o zuruitoare ca stimul ritmic pentru a induce transa , Dr. Goodman a observat ca starea lor de constiinta a fost modificata intr-un mod remarcabil , si anume , ca ei intrau in stare de transa intr-o realitate alternativa in care experimentau extazul . Frecventa de scuturare a zuruitorii , de 210 scuturari pe minut , ajuta la depasirea unei bariere strategice a sistemului nervos , si la intrarea intr-o stare schimbata a constientei , una care permite o experienta de transa ce include viziuni . Zicala "cel ce vede doar cu ochii vede doar umbrele lumii" reflecta o intelepciune adanc ancorata in multe culturi indigene.

Cele mai multe din posturile corporale investigate vin de la vanatori-culegatori si de la agricultori . Aceste tipuri de societati nu disociaza "realitatea ordinara" de "realitatea non-ordinara" asa cum facem noi azi . Starea de transa era social recunoscuta si acceptata ca o metoda de a echilibra mintea , trupul si sufletul , si pentru aducerea inapoi in armonie a ceea ce a cauzat disonante.
Pozitii corporale care conduc la stari modificate de constiinta sunt inca practicate de societatile inradacinate in traditiile horticulturale. In studiul comparativ din 1973 al antropologului Erika Bourguignon , s-a aratat ca din 488 de societati umane ale lumii , 437 ( adica 90% ) au fost gasite a fi folosind cel putin cate o metoda institutionalizata cultural de a experimenta o stare modificata de constiinta . Asanele hatha yoga isi au deasemeni radacinile in posturile corporale rituale ale culturilor shamanice.
Totusi ,acest simplu fapt luat in sine nu e suficient pentru a explica de ce se intampla ca , in ciuda tuturor schimbarilor in forma societatii , in limbaj si in cultura , cunoasterea practicilor shamanice si interesul pentru ele nu a disparut . Cum se face ca in timpurile noastre ,atat de pline de stimulari ale simturilor si de tot felul de experiente si practici , mereu mai multi oameni devin interesati de experientele si tehnicile shamanice?
De ce oamenii cauta experienta lumilor invizibile , de ce ei vor sa zboare fara aripi , sa-si schimbe forma (shapeshifting) , sa aiba revelatii din propria lor experienta si nu doar din credinta ? Oare nu avem destule posibilitati de calatorie "reala", de zbor , de deschidere catre tot felul de experiente?
Oare ce pot sa ne ofere aceste tehnici shamanice precum posturile corporale rituale , ce pot sa ne ofere ce nu ne pot oferi :adevaratele" calatorii , cele exterioare?
Experientele shamanice de stari alterate ( modificate ) de constiinta facute intentionat pot fi pline de placere (cuvantul placere e prea slab), ele pot fi vindecatoare si revelatoare , pot aduce in experienta a fi sine insusi si totul in acelasi timp .Aceste experiente sunt posibile cu putina pregatire pentru oricine are curajul , ele sunt fara dogma si dependenta preconceputa de guru'si , oameni iluminati, sau maestri.
Urmand acestor experiente , se afla imbinarea metodelor shamanice in ritualuri si in vederea asupra lumii , a proceselor naturale , in admiratia pentru natura , a plinatatii de suflet a tot ceea ce exista.
Cei ce au avut o astfel de experienta , adica a faptului ca toata viata este una , unita , unitara , ca toate sunt interconectate si intretesute , acei oameni sunt capabili sa traiasca o viata mai intensa in realitatea de zi cu zi . Ei ajung la sentimentul de independenta de lumea materiala , de timp si de spatiu , de existenta unui "ego" personal.

Felicitas Goodman o spune simplu: transa e sanatoasa. Cei ce au avut norocul sa o cunoasca , nu mai au nevoie de explicatii suplimentare . Deasemeni , ei nu primesc un raspuns , ci doar un hohot de ras , la intrebarea daca ea ( Felicitas Goodman ,n.n. ) e un "shaman". Singurul ei raspun este , sec :"Nu exista nici un shaman fara o societate shamanica vie . Eu doar am gasit una din multele usi posibile catre spatiul altor realitati ".
Atat de multe tehnici shamanice si niciun shaman? Shamanismul nu e o religie . Este cea mai veche traditie spirituala a umanitatii , este o "stiinta a experientei ". In acest sens, shamanul este un specialist holistic al unei societati egalitariste , care isi foloseste cunoasterea pentru binele comunitatii . El sau ea cunoaste traditia orala si povestile tribului si le pastreaza in siguranta . El sau ea este un vindecator , si foloseste diverse moduri d a atinge stari modificate de constiinta pentru a face calatorii ale sufletului Shamanul poate vorbi cu , si lucra cu , entitati spirituale din campul de constiinta , el sau ea este in primul rand artist.
Varietatea rolurilor sale ii aduce o puternica influenta asupra tribului . Dar sa fii shaman nu e o ocupatie , o meserie pe care el o cauta . Sa devii shaman nu e un "job" pe care oamenii din societatile indigene sa-l caute intentionat .Este cea mai grea munca pe care o poate face cineva si de cele mai multe ori este fie o chemare individuala , fie o traditie de familie . Calea shamanului cere o munca grea si de durata ,cere diverse diete si retrageri , si deseori il pune pe neofit in situatii care ii ameninta viata in timpul initierii.
Contrar acestei situatii, in Vest se poate gasi "ucenicia pentru a deveni shaman " sau "preot shaman " - lucruri care se pot gasi in multe reviste ezoterice - fiind acestea doar o parte a multifatetatului fenomen al supermarketului neo-ezoteric centrat pe ego.
Nu exista niciun mod de a deveni shaman intr-o societate non-shamanica , dar exista multe moduri de a tese parti ale muncii pe care shamanii o fac, in cultura noastra.

Denominarea "preot shaman" arata inca mai multa ignorare a adevarului , deoarece un preot este un "organizator religios" , in timp ce shamanul este un specialist holistic in sens traditional . Rolul preotului este un rol intr-un sistem religios ierarhic . Shamanismul nu isi are locul in acest fel de sisteme religioase.
Aspectele diferite ale rolurilor traditionale ale shamanului au fost preluate in societatea noastra actuala de catre multi specialisti . Vindecarea e facuta de un doctor sau practicant al vindecarii , ritualurile religioase de preoti , aspectele magice sunt in mainile vrajitorilor si "noilor"vrajitoare si artisti . Comunicarea cu spiritele este facuta de spiritisti si medium-uri . Totusi una din specialitatile shamanului inca lipseste : calatoria in realitati alternative . Dar cine stie , poate ca se dezvolta un nou tip de job , pentru cei ce au invatat sa lucreze cu tehnicile shamanice precum transa extatica.

Multe din tehnicile shamanice cunoscute pot fi folosite in lumea noastra vestica , high-tech , in grup sau de unul singur.

Metodele shamanice inca au un mare potential pentru revelatie adevarata , vindecare holistica si placuta schimbare a starii de constiinta .Cu ajutorul shamanilor din culturi indigene ca acelea ale Americii de Sud , Americii Centrale ,Nepalului, Mongoliei , Coreei si ai altor locuri , noi putem sa invatam sa ne schimbam "filtrele de perceptie" pentru a intra in contact cu lumea spirituala a shamanismului si sa folosim experientele noastre ca pe un pod care ne poate duce catre camere uitate ale vechilor noastre traditii din asa numitele societati vestice . Este timpul sa accesam aceste radacini , ca ele sa poata creste in continuare si sa aduca cunoasterea stramosilor nostri shamanici inapoi in viata noastra "moderna".

Pagina de web a lui Nana Nauwald : www.ecstatictrance.com
Pagina de arta a lui Nana Nauwald :www.visionary-art.de

Pagina de web a lui dr.Felicitas Goodman (institutul Cuyamungue ) www.ritualbodypostures.com

DIVINATIA SHAMANICA

(articol tradus si postat cu acordul autorului, Howard G. Charing )

Ce este divinatia ?

Shamanismul nu este un sistem de dogme sau o credinta , ci este un sistem de cunoastere , iar divinatia e una din caile prin care se poate obtine cunoastere directa .Cunoasterea directa poate fi definita ca fiind experimentata la prima mana de catre simturi . Duvinatia nu este "ghicire", ci este o cale de a intelege mai adanc evenimentele si influentele din jurul unei situatii sau persoane . Divinatia a fost dintotdeauna parte integrala a shamanismului .Unul din cele mai importante roluri ale shamanului a fost mereu sa caute cunoastere revelatorie din surse vizionare , fie pentru scopuri de vindecare ( " de ce s-a imbolnavit persoana aceasta ?" , " ce fel de vindecare e cea de care aceasta persoana are nevoie ?") , fie pentru nevoi importante ale comunitatii ( "unde sunt turmele de caribou ?") .Divinatia este deseori folosita pentru a descifra intelesul viselor si viziunilor.
Divinatia este de aceeasi varsta cu insasi umanitatea , dar , din pacate , in societatea de tip vestic a fost considerata drept ceva primitiv , irational , si care tine de superstitie . De fapt, divinatia este pur si simplu un mod de a revela adevarul . Divinatorul revela sau descopera catre client , adevaruri ascunse despre ei insisi sau despre circumstantele care ii inconjoara .In societatile din afara vestului , divinatia si practicile divinatorii continua sa joace un rol important , reveland ceea ce este ascuns , alinand anxietatea , ajutand in ridicarea la inaltimea provocarilor ce necesita implementarea unor decizii dificile.
In divinatie , rolul shamanului este de mediator sau "om de mijloc ".
Shamanul, prin explorarea si prezentarea citirii si interpretarii initiale , permite celui ce cauta informatia respectiva sa evite proiectarea dorintelor personale in cazul in care intrebarea sau situatia este de incarcatura emotionala mare.

COSMOSUL MULTIDIMENSIONAL AL SHAMANULUI

In shamanism exista un alt fel de timp , nu liniar sau secvential ci un timp in care exista un singur moment . Acest vast si mereu in miscare moment nu are granite care despart trecutul, prezentul , viitorul . Acesta e un timp in care tot ceea ce s-a intamplat vreodata cuiva , oricui, de oriunde , inca se mai intampla undeva.
Shamanul calatoreste in afara timpului liniar in acest vast , nesfarsit si mereu in miscare moment , pentru a cauta informatia de care e nevoie in locul in care evenimentul se intampla.

O poarta principala catre acest vast moment de timp sau constiinta universala este propria noastra imaginatie cuplata cu trei principii fundamentale ale perceptiei largite:

1. Intentia

Toate actiunile incep cu o intentie , o dorinta pentru un anume rezultat .Principiul intentiei opereaza la doua nivele: cel evident , " aceasta este ceea ce vreau sa fac ", si cel subtil , in care este un semnal sau o alertare a energiei pentru a fi pregatita de a se misca catre o anume destinatie.

2.Increderea

Increderea e o calitate inefabila care se experimenteaza in corp, nu in minte .Dezvoltarea increderii ia timp , pentru aceasta avem nevoie de feedback care sa valideze, direct sau indirect , experienta noastra . Cu incredere , experientele noastre si siguranta de sine in actiune cresc semnificativ.

3.Atentia

Aceasta are legatura cu aplicarea si concentrarea energiei si intentiei . Atentia nu e "munca grea"si totusi are nevoie de consistenta pentru a va plasa constienta la interfata evenimentelor sau locurilor .....Energia urmeaza Atentia.

METODE DIVINATORII

Shamanii folosesc multe si diverse metode pentru divinatie , in fiecare cautand modele in obiectele si evenimentele naturale , fie angajandu-se in anumite tehnici pentru a obtine direct cunoastere a lucrurilor ascunse . Un exemplu al celor de mai sus poate fi practica divinatiei cu roci (pietre).

DIVINATIA CU PIETRE.

Pentru aceasta , practica traditionala este ca acela ce cauta informatia sa se uite dupa o piatra , tinand in minte intrebarea , eventual pana cand o piatra "sare in ochi" sau , metaforic , striga : "eu , eu ! ". Iata o buna oportunitate pentru a practica principiul increderii ! Ca informatie ajutatoare , cu cat piatra are mai multe fatete si modele cu atat mai multe detalii vor fi disponibile cititorului . Cel ce vrea informatia va inmana apoi piatra shamanului sau practicantului , specificand intrebarea . Shamanul, (care stie cat mai putin posibil despre cel ce pune intrebarea sau despre situatia respectiva ) , va privi cu blandete piatra , permitand modelelor sale sa se formeze in imaginatia sa . Shamanul poate sa ii ceara celui ce vrea raspunsul sa repete de mai multe ori intrebarea , pentru a-si adanci starea de transa , pana in momentul cand formele si modelele pietrei devin o "poarta" catre campul universal de energie , si imagini , tablouri , cuvinte si sentimente incep sa se formeze in interiorul fiintei sale.
Fiecare fata a pietrei reprezinta un aspect diferit al intrebarii , iar raspunsul initial este in general "unde este persoana in momentul punerii intrebarii " , aceasta conducand la alte fete ale pietrei, fiecare dintre ele expunand si prezentand o vedere extinsa, expandata a raspunsului .Pentru mine personal , aceasta munca este minunata , misterioasa si poetica , si am gasit a este ca si cum povestea vietii cuiva este continuta intr-o piatra.

CALATORIA DIVINATORIE A RAZEI DE SOARE

Un exemplu de tehnica specifica pentru a descoperi cunoastere ascunsa este Calatoria Divinatorie a Razei de Soare a shamanilor Naskapi din Labrador.
Aceasta calatorie are un singur scop specific, acela de a gasi locatia fizica a unei persoane , obiect , sau loc unde va avea loc un eveniment . In aceasta practica nu se vor primi deloc informatii despre obiect sau persoana sau eveniment , in afara de locatia sa . Utilitatea practica a acestei tehnici este de a ajuta vanatorii sa gaseasca vanatul , sau gasirea si salvarea unei persoane ratacite etc . de multe ori am folosit aceasta practica pentru a localiza obiecte pierdute de clienti.

Un exercitiu : Calatoria divinatorie Naskapi a razei de soare

Incepeti prin a medita asupra a ceea ce vreti sa localizati ; amintiti-va de primul principiu, al intentiei . Cand sunteti gata ,gasiti un loc unde nu veti fi deranjati pentru circa jumatate de ora , faceti intuneric in camera , lungiti-va si relaxati-va . Nota : cel mai bine e sa aveti o caseta sau un CD cu tobe shamanice pentru calatorie , ceea ce va inlesni tranzitia catre starea de constiinta extinsa.
In imaginatia dvs , care este rampa de lansare in perceptia multidimensionala , mergeti intr-un loc in in care puteti sa va vizualizati , percepeti sau simtiti ca fiind in aer liber ,intr-un peisaj deschis.
Simtiti-va complet acolo , experimentati senzatia picioarelor pe pamant si pamantul impingand in talpile dvs , experimentati aerul , vantul pe fata dvs , deveniti complet prezenti in acest peisaj . Cand sunteti gata , priviti in sus acolo unde va fi soarele , si , cu intrebarea ferm stabilita in mintea dvs ., cereti-i Soarelui sa va arate locatia sau imprejurimile a ceea ce cautati .Tipic , o anumita raza de soare va va atrage atentia stralucind mai tare sau in alte feluri . Urmariti aceasta raza de soare . Poate va veti gasi zburand peste peisaj , in orice caz, in locul exact in care raza de soare atinge pamantul se afla locatia aceea ce dvs. cautati.
Cand recunoasteti locatia si puteti sa o corelati cu un anumit loc din lumea fizica , este momentul sa va intoarceti . Asa ca , intorceti-va imprejur catre locul din care ati pornit , si cand ajungeti acolo , cu blandete intorceti-va atentia catre lumea fizica .Cu blandete , deschideti ochii.
Amintiti-va de cel de-al doilea principiu , al Increderii , si verificati informatia . Cautati verificarea informatiilor obtinute , ca sa vedeti validitatea calatoriei dvs . Continuati aceasta pana cand capatati incredere in dvs, si siguranta de sine va urma.

POSTURI CORPORALE INDUCATOARE DE TRANSA

Un alt fel de tehnica specifica este corpul de practici cunoscut sub numele de Posturi Shamanice de Transa. Acestea sunt pozitii specifice ale trupului , care sunt porti catre stari modificate de constiinta si experiente vizionare. Acest corp de cunoastere isi are originea in civilizatiile antice si in multe culturi indigene de peste tot din lume . Redescoperite in anii '70 de catre renumita antropologa Felicitas Goodman , aceste posturi corporale sunt o piesa de istorie vie a mostenirii noastre spirituale.
Este vorba de mentinerea unor pozitii precise, dar nu dificile , impreuna cu un acompaniament de sunete ritmice de genul tobe sau zuruitoare shamanice . Exista un numar de posturi specifice pentru divinatie , de exemplu oamenii Nupe din Africa subsahariana folosesc astfel de posturi corporale , iar aceea folosita de shamanii-divinatori ai lor da o experienta de a simti detasare si perspectiva ne-pasionata asupra chestiunii.

Exercitiu : Postura Divinatorie Nupe

Din nou, meditati , concentrati-va asupra intrebarii dvs , pentru ca a lucra asupre intrebarii ajuta cu adevarat . E bine ca intrebarea sa nu contina "daca", "oare " "insa", si altele asemenea . Slefuiti-va intrebarea cat mai bine, cat mai fin posibil . Asezati-va pe podea , lasandu-va pe mana stanga , rezemati de ea . Tineti bratul stang drept, rigid, la un unghi de 90 de grade de corp .Plasati palma stanga intr-un loc la 10-15 cm la stanga corpului dvs si imediat dupa o linie imaginara trasata imediat in spatele sezutului.
Indoiti ambele picioare din genunchi , catre dreapta , pozitionate astfel incat piciorul stang sta imediat in stanga genunchiului drept .Plasati mana dreapta pe partea de jos a piciorului stang , acolo unde muschii se intalnesc , aproximativ la jumatatea gambei .Miscati capul usor spre stanga , astfel incat sa priviti peste genunchiul stang , si inchideti ochii . Daca e posibil , ascultati o toba sau o zuruitoare shamanica , aceasta va va mari potentialul vizionar si va face experienta mai usor de obtinut si mai puternica.
Permiteti imaginii vizionare , sau pur si simplu lui "a sti ", sa aiba loc. Cand aveti sentimentul unui raspuns , chiar daca nu intelegeti rational aceasta , cu blandete iesiti din pozitie si reveniti complet la momentul prezentDaca un raspuns nu este inteles imediat , incubati-l , jucati-va cu el , desenati-l sau pictati-l...e important deoarece raspunsul nu se adreseaza intotdeauna mintii rationale . A fi impreuna cu imaginea sau viziunea deseori va conduce la o revelatie profunda si adanca.

Pentru a conchide , mai exista multe alte metode de divinatie in shamanism , din care enumeram unele binecunoscute ca : divinatia cu cristale de cuarţ , aruncarea diverselor tipuri de obiecte , privirea sferelor de cristal , a stelelor etc .

Dupa cum spun shamanii Tungusi din Siberia , "suntem toti conectati , toti suntem una . Asa ca nu e nici o minune ca putem sa ne descoperim pe noi insine cu ajutorul lumii naturale.