joi, 7 august 2008

CALATORIA ŞAMANICA

Calatoria şamanica este de departe cea mai raspandita metoda de lucru pentru obtinerea de informatii, pentru lucrul cu spiritele, pentru vindecare sau propriu zis orice sarcina pe care shamanul o are de indeplinit in cadrul comunitatii.
Pentru a pleca in Calatoria Vizionara, shamanul isi schimba registrul constiintei, trecand la vointa in asa numita Stare Shamanica de Constiinta (SSC-Michel Harner), folosind metodele "tehnologiei sacrului" (vezi Hank Wesselman-"Calatorie in Gradina Sacra") . Aceste metode cel mai adesea constau in folosirea percutiei monotone, repetitive, a tobelor, zuruitoarelor si clopoteilor.
Creativitatea bastinasilor iubitori de natura este nemaipomenita - exista sute de instrumente de percutie diferite , facute din bete, scoarte de copaci, buturugi, tigve, oase, tobe cu apa, tobe cu pietricele, RainStick-uri etc. Aproape orice poate fi folosit ca instrument pentru a schimba starea de constiinta.
Desi instrumentele de percutie domina, totusi nu sunt exclusive: pentru a propulsa sufletul calator al shamanului unele culturi folosesc si vocea (ioik) , gonguri, clopote, boluri cantatoare tibetane, didgeridoo-ul, buciumul ( tulnicul) fiind probabil unul dintre ele deasemeni.
Studiile efectuate asupra parametrilor fiziologici ai shamanilor aflati in transa arata ca deseori ei se afla in asa numita stare theta de activitate a creierului, in care pulsatiile cerebrale dominante sunt pe frecvente cuprinse intre 3 si 6 cicli pe secunda. Aceeasi stare a fost observata si la calugarii budisti adanciti in meditatie, sau la yoghini, sau la maestrii zen, precum si in somnul adanc si reconfortant in care majoritatea oamenilor calatoresc in tara viselor.
Fiecare calatorie shamanica este unica, desi se poate vizita de mai multe ori aceeasi regiune a Taramurilor de Dincolo. De cele mai multe ori shamanul se duce dincolo "cu treaba" ,la cererea comunitatii sau a cuiva bolnav. Rareori se face " turism " in Lumea Cealalta. Dintre destinatiile calatoriilor , enumeram Lumea de Sus , cea de Mijloc , si cea de Jos ,regiuni spirituale multistratificate cu caracteristici distincte care vor fi discutate pe larg in articolele dedicate lor . Scopurile in care shamanul calatoreste "dincolo" pot fi: vindecarea unui bolnav , ajutarea unui suflet recent ajuns acolo si care are dificultati sa se duca intr-un loc mai confortabil (munca Psihopomp), aflarea de informatii necesare tribului - cum ar fi locul unde sa va gasi hrana -vanatul , contracararea actiunilor magice ale dusmanilor , comunicarea cu zeitatile si spiritele naturii pentru a aduce ploaia, de exemplu, si altele.
Desi statistic vorbind foarte multi oameni obisnuiti sunt capabili de a efectua calatorii shamanice pentru scopuri personale - cum ar fi intalnirea cu propriii ghizi spirituali si spirite ajutatoare ,sau propria vindecare, anumite activitati sunt rezervate shamanilor intrucat acestia au "chemarea" din Cealalta Lume, mai precis Ghizii, ajutoarele si Aliatii lor ii asista in sarcinile mai dificile.
Practic, shamanul unei comunitati isi are rostul de a fi intru ajutarea comunitatii sale , iar eficienta - adica rezultatele practice in realitatea obisnuita - este criteriul care il mentine in aceasta pozitie. El sau ea trebuie sa gaseasca obiectele pierdute sau furate ale membrilor comunitatii, trebuie sa fie in stare sa vindece bolile de care sufera oamenii , trebuie sa fie in stare sa contracareze magia neagra a dusmanilor tribului si sa comunice eficient cu spiritele naturii . Activitatea sa este vitala pentru insasi existenta fizica a comunitatii.
Calatoria in Lumea de Dincolo este o calatorie vizionara, sufletul lepadandu-si " haina " ca sa poata explora nestingherit Lumile Spirituale. Sufletul coboara prin radacinile Copacului Sacru sau urca in el pana la cer, sau intra intr-o pestera, sau urca pe un munte sau pe firul unui parau intrand "dincolo" prin izvorul lui , sau intra intr-un vulcan sacru .... portile de intrare dincolo sunt foarte variate.
Multe povesti pentru copii - dintre care amintim celebrele Alice in Tara Minunilor, Jack si Vrejul de fasole, Vrajitorul din Oz - prezinta paralelisme semnificative cu Calatoria Shamanica.
Pe plan international exista la ora actuala numeroase organizatii care predau seminarii de weekend in care participantii sunt invatati sa calatoreasca in Lumea Cealalta pentru a lua legatura cu Ghizii lor spirituali.
In premiera in Romania, avem intentia de a organiza si noi astfel de seminarii. Va invitam sa folositi formularul de contact al paginii noastre pentru a ne comunica interesul Dvs. in aceasta directie.

Niciun comentariu: