joi, 7 august 2008

STAREA ŞAMANICA DE CONSTIINTA , STARI HOLOTROPICE DE CONSTIINTA

Starea şamanica de constiinta, (SSC) , cum a fost ea denumita de Michael Harner , este acea stare a constiintei in care perceptia lumii/Lumilor este modificata, largita , deosebita de perceptia asa zisa "normala" de zi cu zi (OSC -ordinary state of conscience).
Realitatea Non-Ordinara este mitul Realitatii Ordinare , Realitatea Ordinara este mitul Realitatii Non-ordinare. (Michael Harner , 1980)
SSC este acea stare in care shamanul intra la propria vointa si percepe Realitatea Non-ordinara si actioneaza in ea, facand lucruri imposibil de facut in realitatea ordinara.

Eminentul savant de origine ceha Stanislav Grof, un psihiatru care si-a dedicat viata studierii starilor de constienta largita ,a denumit o intreaga serie de experiente si stari de constiinta intalnite in spiritualitatea de peste tot din lume , ca fiind " Holotropice "-tinzand spre intreg, spre intregire .

Lista mijloacelor prin care starile holotropice au fost si sunt atinse de catre oameni de-a lungul timpurilor este compusa din exact acele activitati ce au incarcatura initiatica, sacra ,de conectare nemijlocita la Spirit, in toate culturile globului:

1. Deprivarea de : somn , de mancare ( postul negru sau o dieta foarte specifica -precum , de exemplu , este asa numita "shaman's diet"din Amazonia ) , senzoriala ( flotation tank , sau varii grade de izolare senzoriala cum ar fi cele ce se regasesc in pesteri si grote)

2. Dansul ecstatic - asa cum inca se regaseste in Africa ,Brazilia , etc , alte miscari specifice ale trupului (rotirile dervisilor , miscari ale capului , leganari , scuturari , metoda de dans "The Five Rhythms" a lui Gabrielle Roth , "Terpsichore Trance Therapy" a lui Leo Rutherford de la Eagle's Wing , etc.)

3. Hiperventilatie ( o anume forma de hiperventilatie este prezenta si in metoda terapeutica dezvoltata de Dr. Stanislav Grof , "Respiratia Holotropica" )- anumite respiratii yoghine , tibetane , si tinand de o intreaga gama de alte traditii.

4. Folosirea percutiei monotone sau cvasimonotone (tratata mai pe larg mai jos)

5. Adoptarea posturilor corporale generatoare de transa -redescoperite si sistematizate de Dr. Felicitas Goodman si asociatii sai ( webpage : http://www.ritualbodypostures.com/ )- vezi si articolele noastre despre aceste posturi corporale pe www.shamanism.nierika.ro.

6.Folosirea Plantelor Invatator - plantele sacre ale tuturor culturilor , dintre care amintim : Ayahuasca-din Amazonia, Iboga-din Africa ,cactusul Peyote, cactusul San Pedro, si alte plante sacre si derivati din ele.

7.Rugaciune, meditatie , ritual , exercitii spirituale

(pentru o sistematizare diferita si mai cuprinzatoare ,vezi S.Grof, "Psihologia Viitorului....",p.21 )

Niciun comentariu: