miercuri, 6 august 2008

DIVINATIA SHAMANICA

(articol tradus si postat cu acordul autorului, Howard G. Charing )

Ce este divinatia ?

Shamanismul nu este un sistem de dogme sau o credinta , ci este un sistem de cunoastere , iar divinatia e una din caile prin care se poate obtine cunoastere directa .Cunoasterea directa poate fi definita ca fiind experimentata la prima mana de catre simturi . Duvinatia nu este "ghicire", ci este o cale de a intelege mai adanc evenimentele si influentele din jurul unei situatii sau persoane . Divinatia a fost dintotdeauna parte integrala a shamanismului .Unul din cele mai importante roluri ale shamanului a fost mereu sa caute cunoastere revelatorie din surse vizionare , fie pentru scopuri de vindecare ( " de ce s-a imbolnavit persoana aceasta ?" , " ce fel de vindecare e cea de care aceasta persoana are nevoie ?") , fie pentru nevoi importante ale comunitatii ( "unde sunt turmele de caribou ?") .Divinatia este deseori folosita pentru a descifra intelesul viselor si viziunilor.
Divinatia este de aceeasi varsta cu insasi umanitatea , dar , din pacate , in societatea de tip vestic a fost considerata drept ceva primitiv , irational , si care tine de superstitie . De fapt, divinatia este pur si simplu un mod de a revela adevarul . Divinatorul revela sau descopera catre client , adevaruri ascunse despre ei insisi sau despre circumstantele care ii inconjoara .In societatile din afara vestului , divinatia si practicile divinatorii continua sa joace un rol important , reveland ceea ce este ascuns , alinand anxietatea , ajutand in ridicarea la inaltimea provocarilor ce necesita implementarea unor decizii dificile.
In divinatie , rolul shamanului este de mediator sau "om de mijloc ".
Shamanul, prin explorarea si prezentarea citirii si interpretarii initiale , permite celui ce cauta informatia respectiva sa evite proiectarea dorintelor personale in cazul in care intrebarea sau situatia este de incarcatura emotionala mare.

COSMOSUL MULTIDIMENSIONAL AL SHAMANULUI

In shamanism exista un alt fel de timp , nu liniar sau secvential ci un timp in care exista un singur moment . Acest vast si mereu in miscare moment nu are granite care despart trecutul, prezentul , viitorul . Acesta e un timp in care tot ceea ce s-a intamplat vreodata cuiva , oricui, de oriunde , inca se mai intampla undeva.
Shamanul calatoreste in afara timpului liniar in acest vast , nesfarsit si mereu in miscare moment , pentru a cauta informatia de care e nevoie in locul in care evenimentul se intampla.

O poarta principala catre acest vast moment de timp sau constiinta universala este propria noastra imaginatie cuplata cu trei principii fundamentale ale perceptiei largite:

1. Intentia

Toate actiunile incep cu o intentie , o dorinta pentru un anume rezultat .Principiul intentiei opereaza la doua nivele: cel evident , " aceasta este ceea ce vreau sa fac ", si cel subtil , in care este un semnal sau o alertare a energiei pentru a fi pregatita de a se misca catre o anume destinatie.

2.Increderea

Increderea e o calitate inefabila care se experimenteaza in corp, nu in minte .Dezvoltarea increderii ia timp , pentru aceasta avem nevoie de feedback care sa valideze, direct sau indirect , experienta noastra . Cu incredere , experientele noastre si siguranta de sine in actiune cresc semnificativ.

3.Atentia

Aceasta are legatura cu aplicarea si concentrarea energiei si intentiei . Atentia nu e "munca grea"si totusi are nevoie de consistenta pentru a va plasa constienta la interfata evenimentelor sau locurilor .....Energia urmeaza Atentia.

METODE DIVINATORII

Shamanii folosesc multe si diverse metode pentru divinatie , in fiecare cautand modele in obiectele si evenimentele naturale , fie angajandu-se in anumite tehnici pentru a obtine direct cunoastere a lucrurilor ascunse . Un exemplu al celor de mai sus poate fi practica divinatiei cu roci (pietre).

DIVINATIA CU PIETRE.

Pentru aceasta , practica traditionala este ca acela ce cauta informatia sa se uite dupa o piatra , tinand in minte intrebarea , eventual pana cand o piatra "sare in ochi" sau , metaforic , striga : "eu , eu ! ". Iata o buna oportunitate pentru a practica principiul increderii ! Ca informatie ajutatoare , cu cat piatra are mai multe fatete si modele cu atat mai multe detalii vor fi disponibile cititorului . Cel ce vrea informatia va inmana apoi piatra shamanului sau practicantului , specificand intrebarea . Shamanul, (care stie cat mai putin posibil despre cel ce pune intrebarea sau despre situatia respectiva ) , va privi cu blandete piatra , permitand modelelor sale sa se formeze in imaginatia sa . Shamanul poate sa ii ceara celui ce vrea raspunsul sa repete de mai multe ori intrebarea , pentru a-si adanci starea de transa , pana in momentul cand formele si modelele pietrei devin o "poarta" catre campul universal de energie , si imagini , tablouri , cuvinte si sentimente incep sa se formeze in interiorul fiintei sale.
Fiecare fata a pietrei reprezinta un aspect diferit al intrebarii , iar raspunsul initial este in general "unde este persoana in momentul punerii intrebarii " , aceasta conducand la alte fete ale pietrei, fiecare dintre ele expunand si prezentand o vedere extinsa, expandata a raspunsului .Pentru mine personal , aceasta munca este minunata , misterioasa si poetica , si am gasit a este ca si cum povestea vietii cuiva este continuta intr-o piatra.

CALATORIA DIVINATORIE A RAZEI DE SOARE

Un exemplu de tehnica specifica pentru a descoperi cunoastere ascunsa este Calatoria Divinatorie a Razei de Soare a shamanilor Naskapi din Labrador.
Aceasta calatorie are un singur scop specific, acela de a gasi locatia fizica a unei persoane , obiect , sau loc unde va avea loc un eveniment . In aceasta practica nu se vor primi deloc informatii despre obiect sau persoana sau eveniment , in afara de locatia sa . Utilitatea practica a acestei tehnici este de a ajuta vanatorii sa gaseasca vanatul , sau gasirea si salvarea unei persoane ratacite etc . de multe ori am folosit aceasta practica pentru a localiza obiecte pierdute de clienti.

Un exercitiu : Calatoria divinatorie Naskapi a razei de soare

Incepeti prin a medita asupra a ceea ce vreti sa localizati ; amintiti-va de primul principiu, al intentiei . Cand sunteti gata ,gasiti un loc unde nu veti fi deranjati pentru circa jumatate de ora , faceti intuneric in camera , lungiti-va si relaxati-va . Nota : cel mai bine e sa aveti o caseta sau un CD cu tobe shamanice pentru calatorie , ceea ce va inlesni tranzitia catre starea de constiinta extinsa.
In imaginatia dvs , care este rampa de lansare in perceptia multidimensionala , mergeti intr-un loc in in care puteti sa va vizualizati , percepeti sau simtiti ca fiind in aer liber ,intr-un peisaj deschis.
Simtiti-va complet acolo , experimentati senzatia picioarelor pe pamant si pamantul impingand in talpile dvs , experimentati aerul , vantul pe fata dvs , deveniti complet prezenti in acest peisaj . Cand sunteti gata , priviti in sus acolo unde va fi soarele , si , cu intrebarea ferm stabilita in mintea dvs ., cereti-i Soarelui sa va arate locatia sau imprejurimile a ceea ce cautati .Tipic , o anumita raza de soare va va atrage atentia stralucind mai tare sau in alte feluri . Urmariti aceasta raza de soare . Poate va veti gasi zburand peste peisaj , in orice caz, in locul exact in care raza de soare atinge pamantul se afla locatia aceea ce dvs. cautati.
Cand recunoasteti locatia si puteti sa o corelati cu un anumit loc din lumea fizica , este momentul sa va intoarceti . Asa ca , intorceti-va imprejur catre locul din care ati pornit , si cand ajungeti acolo , cu blandete intorceti-va atentia catre lumea fizica .Cu blandete , deschideti ochii.
Amintiti-va de cel de-al doilea principiu , al Increderii , si verificati informatia . Cautati verificarea informatiilor obtinute , ca sa vedeti validitatea calatoriei dvs . Continuati aceasta pana cand capatati incredere in dvs, si siguranta de sine va urma.

POSTURI CORPORALE INDUCATOARE DE TRANSA

Un alt fel de tehnica specifica este corpul de practici cunoscut sub numele de Posturi Shamanice de Transa. Acestea sunt pozitii specifice ale trupului , care sunt porti catre stari modificate de constiinta si experiente vizionare. Acest corp de cunoastere isi are originea in civilizatiile antice si in multe culturi indigene de peste tot din lume . Redescoperite in anii '70 de catre renumita antropologa Felicitas Goodman , aceste posturi corporale sunt o piesa de istorie vie a mostenirii noastre spirituale.
Este vorba de mentinerea unor pozitii precise, dar nu dificile , impreuna cu un acompaniament de sunete ritmice de genul tobe sau zuruitoare shamanice . Exista un numar de posturi specifice pentru divinatie , de exemplu oamenii Nupe din Africa subsahariana folosesc astfel de posturi corporale , iar aceea folosita de shamanii-divinatori ai lor da o experienta de a simti detasare si perspectiva ne-pasionata asupra chestiunii.

Exercitiu : Postura Divinatorie Nupe

Din nou, meditati , concentrati-va asupra intrebarii dvs , pentru ca a lucra asupre intrebarii ajuta cu adevarat . E bine ca intrebarea sa nu contina "daca", "oare " "insa", si altele asemenea . Slefuiti-va intrebarea cat mai bine, cat mai fin posibil . Asezati-va pe podea , lasandu-va pe mana stanga , rezemati de ea . Tineti bratul stang drept, rigid, la un unghi de 90 de grade de corp .Plasati palma stanga intr-un loc la 10-15 cm la stanga corpului dvs si imediat dupa o linie imaginara trasata imediat in spatele sezutului.
Indoiti ambele picioare din genunchi , catre dreapta , pozitionate astfel incat piciorul stang sta imediat in stanga genunchiului drept .Plasati mana dreapta pe partea de jos a piciorului stang , acolo unde muschii se intalnesc , aproximativ la jumatatea gambei .Miscati capul usor spre stanga , astfel incat sa priviti peste genunchiul stang , si inchideti ochii . Daca e posibil , ascultati o toba sau o zuruitoare shamanica , aceasta va va mari potentialul vizionar si va face experienta mai usor de obtinut si mai puternica.
Permiteti imaginii vizionare , sau pur si simplu lui "a sti ", sa aiba loc. Cand aveti sentimentul unui raspuns , chiar daca nu intelegeti rational aceasta , cu blandete iesiti din pozitie si reveniti complet la momentul prezentDaca un raspuns nu este inteles imediat , incubati-l , jucati-va cu el , desenati-l sau pictati-l...e important deoarece raspunsul nu se adreseaza intotdeauna mintii rationale . A fi impreuna cu imaginea sau viziunea deseori va conduce la o revelatie profunda si adanca.

Pentru a conchide , mai exista multe alte metode de divinatie in shamanism , din care enumeram unele binecunoscute ca : divinatia cu cristale de cuarţ , aruncarea diverselor tipuri de obiecte , privirea sferelor de cristal , a stelelor etc .

Dupa cum spun shamanii Tungusi din Siberia , "suntem toti conectati , toti suntem una . Asa ca nu e nici o minune ca putem sa ne descoperim pe noi insine cu ajutorul lumii naturale.

Niciun comentariu: