miercuri, 6 august 2008

POSTURI CORPORALE DE TRANSA SHAMANICA. Postura Ursului.

un articol de Howard G.Charing , tradus si postat cu acordul autorului.

Shamanismul ofera oamenilor moduri de a deveni constienti de potentialul lor , si sa inceapa a explora relatia lor spirituala cu Universul , cu alte forme de viata si cu semenii lor . Experientele ce vin din shamanism ajuta o persoana sa dezvolte o legatura mai adanca cu ,si un respect pentru , toata creatia , si din aceasta perspectiva apare posibilitatea de a duce o viata vibranta si plina de armonie si echilibru , care incurajeaza intelegerea si optimismul . Calea Shamanului este un mod de a experimenta aceasta vedere largita a universului .Una din practicile principale ale shamanismului este Calatoria Spiritului , sau Calatoria extatica (a sufletului). (Shamanic Journeying)
In aceasta calatorie, shamanul merge in Lumea Cealalta (Lumea Spiritului)-deseori numita si Lumea de Sus sau Lumea de Jos, pentru a comunica direct cu spiritele ce se gasesc in alte realitati .Aceasta este facuta pentru multe motive , de exemplu pentru a primi sfat pentru vindecare , mentinerea integritatii fizice a comunitatii , sau divinatie .Exista un numar de moduri pentru imbarcarea intr-o Calatorie a sufletului , acestea fiind : prin dans , vis , folosind Plantele Invatatori , si prin luarea anumitor posturi corporale . De aceasta din urma cale apartin de Posturile Corporale de Transa Shamanica , si sunt o metoda pentru atingerea transei extatice si pentru intrarea in locul viziunii- atat personala cat si colectiva. Transa extatica aduce o schimbare in perceptia noastra , un mod de a deveni constienti de o realitate care se afla in afara lumii oridinare , mundane . Transa ne da posibilitatea de a percepe continuum-ul vietii , din ceea ce a fost numita "Realitate Non-Ordinara ", o realitate ce e stiuta de-a lungul timpului a coexista cu realitatea fizica.
Exista anumite opere de arta antice , desene, sculpturi , statuete , picturi rupestre , care sunt mai mult decat exprimari creative ale culturilor din care provin . Ele sunt invataturi vizuale pentru un ritual specific. Aceste picturi si statuete de la antici reprezinta oameni stand in anumite pozitii corporale distincte . Multe din aceste posturi corporale sunt porti catre stari modificate de constiinta , experiente vizionare , si moduri de imbarcare in Calatoria Sufletului . Posturile corporale de transa au o distributie geografica larga , si exista indicatii ca ele apartin tuturor culturilor si traditiilor.

In sistemele psihologice vestice , experienta calatoriei in alte Lumi pentru a comunica cu Fiintele Spirituale este deseori privita ca si cum individul ar explora o extindere a dimensiunii mintii proprii , si nu ca o calatorie intr-un alt loc , diferit . Totusi , aceasta este doar o teorie ,si este ceva ce dvs insiva va trebui sa hotarati ; in orice caz , ceea ce credeti nu are intotdeauna importanta , ci intrebarea este : oare acestea lucreaza sau nu?

Cand o persoana adopta o anumita postura asa cum e ea aratata in artefactele antice , acompaniata de sunete ritmice , adica tobe sau zuruitoare , persoana poate experimenta o viziune , care , desi e personala , este deasemeni specifica posturii adoptate . Este ca si cum , cu toate ca viziunea este personala , ea se conformeaza unui cadru anume. Ritualul are o mare putere in aceasta realitate , este un mod de a combina inima,mintea , spiritul si trupul intr-o singura actiune fizica si o singura intentie.
Religiile de peste tot din lume au recunoscut de mult importanta ritualului . Ritualul e un mod de comunicare intre Spirite si noi insine , este un mod prin care Spiritele pot traversa din lumea lor , in a noastra . In societatea vestica , noi am uitat ca realitatea ordinara si cea non-ordinara sunt surori , ca sunt jumatati ale unui singur intreg.
Ritualul este un mod de a da putere si de a imbunatati starea de transa , si e o poarta catre a avea , a traduce si a ghida in siguranta o stare modificata de constiinta catre o experienta spirituala. Un alt mod de a spune aceasta este ca un ritual are o intentie intrinseca, un scop . Fiecare din Posturile corporale de transa shamanica este in sine un ritual, si este un ritual cu o astfel exactitate si putere intrinseca, incat obiectivele sale sunt atinse indiferent de conditiile culturale ale participantului.

Aceasta inseamna ca noi , vesticii moderni , putem deasemeni participa cu succes la Posturile Corporale de Transa Shamanica . Pentru a le intelege, aceste posturi trebuie experimentate direct, nici un numar de cuvinte nu poate compensa aceasta.
Cel mai bun mod de a experimenta starile de transa extatica este intr-un mediu de workshop (atelier practic). Aceasta pune in cadru ghidarea si ajutorul celui ce tine workshopul , precum si energiile colective ale grupului . Puterea grupului este importanta pentru ca ajuta in termeni de focus al ritualului si asigura feedback direct si indirect . Feedback-ul este calea de a obtine calitatea inefabila a increderii . Increderea este unul din pilonii acestei lucrari , iar grupul aduce validare propriilor experiente . Un alt factor important este ca puterea posturilor de transa este marita , deoarece fiecare persoana ajuta, fiind parte a unei experiente vizionare colective.

PREGATIREA

Pregatirea pentru Posturile Corporale de transa Shamanica creaza spatiu sacru , alegand un loc in care nu veti fi deranjati . Prezenta obiectelor "sacre" in camera (cristale , mandale vindecatoare ,pietre si pene ) contribuie la senzatia de a intra intr-un loc special , pentru un scop special. O camera linistita si intunecata este deseori cea mai buna . Purificati camera si pe dumneavoastra insiva . Salvia (sage) este deseori folosita pentru purificare in vederea unui ritual .Cand folosim salvia , ne conectam la Spiritul plantei , asa ca nu uitati sa multumiti plantei care si-a dat trupul pentru a face posibila purificarea . Evitati in prealabil alcoolul , mesele copioase etc , astfel incat centrarea si puterea dvs de concentrare nu vor fi impedimentate . Scoteti-va pantofii , largiti-va hainele . Respirati adanc de cateva ori , relaxati-va si dati-va voie sa va imaginati postura si scopul ei , intelesul ei . Cereti Spiritelor sa fie cu dvs . Aceasta operatiune este deseori numita "adunarea puterii ". Daca doriti , bateti toba , cantati , dansati sau invitati Puterile celor Patru Directii , sau Puterile celor Patru Elemente . Dupa ce ati chemat si salutat Spiritele , poate veti vrea sa le oferiti ceva . Traditional, se daruieste malai sau tutun . Chiar inainte de adoptarea posturii , respirati masurat de cincizeci de ori . Inspirati, expirati faceti pauza, repetati . Veti avea nevoie fie ca cineva sa bata toba sau sa zuruie pentru dvs , fie sa folositi un CD cu tobe shamanice . Timpul maxim recomandat pentru o anumita postura este de 15 minute.

POSTURA URSULUI

Desi exista multe Posturi Corporale de Transa Shamanica , pentru vindecare , shapeshifting ( transformare in altceva ), divinatie, sarbatorire etc , Postura Ursului este una din cele mai vechi si mai larg raspandite. Ea mai este numita si "Bunicul Urs". Aceasta este o postura puternica pentru vindecare , in care multi oameni experimenteaza un flux de energie in jurul lor si prin ei , un sentiment de a fi ridicati , tinuti in brate , ajutati si ocrotiti intr-un mod bland.

Stati in picioare , cu genunchii usor flexati .Picioarele ar trebui sa fie la o distanta doar putin mai mica de 30 de centimetri , cu varfurile drept in fata . Indoiti degetele si plasati-le pe abdomen , apoi ridicati mainile indoite in sus astfel incat monturile degetelor aratatoare sa se atinga usor, formand un triunghi deasupra mijlocului dvs . .Permiteti degetelor mari sa se relaxeze unul in fata celuilalt .Aduceti coatele langa corp, astfel incat bratele va vor fi sustinute confortabil . Lasati usor capul in spate si inchideti ochii.
Pentru inceput mentineti postura pentru 5-10 minute , sau pana aveti un sentiment de "gata","suficient".

Marturii de la persoanele care au experimentat Postura Bunicului Urs la workshop-uri :

"Aveam o durere de gat de ceva vreme . Cand am adoptat postura , am simtit foarte repede ca sunt leganat din spate de o energie calda , pe care am vazut-o cu ochii mintii ca pe un Urs mare . Am simtit Ursul ca imi sfasie gatul cu ghiarele ,si tragand afara un material greu , gros , ca un mucus .Aceasta a continuat vreme de cateva minute , apoi Ursul a suflat caldura in gatul meu , si am inceput sa vad flash-uri de lumina violeta si albastra in jurul meu .Cand postura de transa a luat sfarsit , imi simteam gatul clar si trupul ca si cum stralucea ". "Am simtit de parca spatele mi-ar fi fost deschis , si niste placi ca de metal care imi acopereau sira spinarii au fost scoase de acolo .Cand am terminat , imi simteam spatele mult mai flexibil , am putut chiar sa imi ating degetele de la picioare , lucru pe care nu il putusem face de o buna bucata de vreme .Uitasem cat de intepenit imi era spatele."

Bibliografie:
Mircea Eliade - "Shamanismul si tehnicile arhaice ale extazului "
Michael Harner- " Calea Shamanului "
Felicitas D.Goodman -"Where the Spirits Ride The Wind -Trance Journeys and other Ecstatic Experiences" (aceasta carte contine si o harta a locurilor in care se pastreaza dovezi ale Posturii Ursului )[url]

Niciun comentariu: